Nieuws

Rijplaten en invalidentoilet: Huntendwarspop is klaar voor mensen met een beperking

(Foto Huntendwarspop Geert de Groot)
Rijplaten, begeleiding voor mensen met een psychische beperking en invalidentoiletten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van maatregelen die de organisatoren van Huntendwarspop hebben genomen om het festival in Ulft toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.
ULFT - Rijplaten, begeleiding voor mensen met een psychische beperking en invalidentoiletten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van maatregelen die de organisatoren van Huntendwarspop hebben genomen om het festival in Ulft toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.
'Mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking bezoeken bijna nooit een festival. Dat komt vooral door de toegankelijkheid, kosten en wens om niet zo op te vallen', legt Arjan Westerveld van het festival uit.
'Met Huntendwarspop - dat onderdeel is van en plaatsvindt op het terrein van Huntenpop - verlagen we deze drempels, zodat ook mensen met een beperking kennis kunnen maken met festivals.'

Gereduceerd tarief

Met die gedachte werd het initiatief in 2012 geïntroduceerd door de Stichting Dwarswerk en Stichting Huntenpop. Mensen met een beperking konden dankzij sponsors tegen een gereduceerd tarief kaartjes kopen voor Huntenpop.
Ook werd het DRU-terrein geschikt gemaakt voor hun komst. Inmiddels bezoeken ruim 25.000 mensen het festival, van wie enkele honderden met een beperking.
Westerveld: 'Zo'n opkomst vergt wel enkele aanpassingen aan het terrein. Naast de hierboven aangegeven maatregelen zorgen we er bijvoorbeeld ook voor dat mensen in een rolstoel overal doorheen en bij kunnen. En spreken we goed af hoeveel begeleiding iemand met een psychische of verstandelijke beperking nodig heeft.'

Gat in de begroting

Dit jaar staat Huntendwarspop voor de vijfde keer op de rol. Bijna kon het initiatief geen doorgang vinden. Een van de sponsoren ging failliet, waardoor er een gat in de begroting ontstond. Dankzij een spontane crowdfundactie van Rob Spijker van Optimaal FM werd dit gat snel gedicht.
'We zijn natuurlijk hartstikke blij dat het Huntendwarspop toch plaatsvindt', vertelt Westerveld. 'Door de financiële problemen in het begin hebben we minder promotie kunnen maken voor het evenement. Dat zien we wel terug in de cijfers. Waar vorig jaar 700 mensen met een beperking op het festival afkwamen, verwachten we er dit jaar 500. Ondanks die iets lagere opkomt gaan we er nog steeds een topfestival van maken.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!