Nieuws

Annemiek van Vleuten: Van der Breggen met medaille zien was moeilijk, maar gegund

RIO DE JANEIRO - 'Het onwijs lieve audioberichtje dat ik na mijn valpartij van Anna kreeg, ga ik echt bewaren.' Dat zegt een geëmotioneerde Annemiek van Vleuten tegen de NOS. Anne van der Breggen won de wegwedstrijd in Rio, Van Vleuten lag lange tijd ruim op kop maar viel keihard.
De Wageningse wielrenster Annemiek van Vleuten liep bij haar val enkele scheurtjes in haar ruggenwervels op, en een zware hersenschudding. Ze was tot het moment van haar val bezig aan een ongekende rit, op weg naar goud. Door haar val kon Van der Breggen winnen. 'Dat was moeilijk, confronterend', zegt Van Vleuten daar over. 
Het berichtje dat de Wageningse kreeg van de winnares toen ze eenmaal in het ziekenhuis lag, raakte haar diep. 'Ik hoop dat je een klein beetje blij kunt zijn met mijn medaille', zei Van der Breggen, vertelt Annemiek van Vleuten met tranen in haar ogen, op de bank bij de NOS.
Aan de valpartij zit ook een positief randje. 'Ik had nooit verwacht dat ik hiertoe (de koppositie die Van Vleuten lange tijd inname, red.) in staat ben, ik verraste vriend, vijand én mezelf. Ik wist dat ik goed was maar dat ik zo goed zou zijn, dat geeft me een heel goed gevoel. Het helpt me om over deze teleurstelling heen te komen.'

Toch het liefst een Nederlandse winnaar

Het dubbele gevoel dat de winnares nadien had, snapt Van Vleuten wel. 'En zij snapte ook hoe lastig dit voor mij moest zijn. Maar als ik dan iemand de medaille moet toewensen, dan zeker iemand uit Nederland. Dat maakt het ook lastiger en confronterender dan wanneer iemand uit Brazilië of Costa Rica had gewonnen.' 
Ze vertrekt vrijdag naar huis en heeft dan echt even rust nodig, vertelt de wielrenster. 'Ik hoop ook dat iedereen dat wil respecteren en me even met rust laat', aldus een aangeslagen Annemiek van Vleuten. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!