Nieuws

Slagbomen bij Lent die tikken uitdelen blijven de veiligste optie

NIJMEGEN - Met enige regelmaat krijgen fietsers er van langs op een fietspad langs de Griftdijk Noord bij Lent. Boosdoeners zijn de slagbomen die bij het fietspad naar beneden komen om zandauto's over te laten steken. De zware vrachtwagens brengen zand van een nabijgelegen zandwinning naar de bouwlocatie van het kunstmatige eiland Veur-Lent.
De vrachtwagens rijden hier af en aan. Sinds de aanleg van de slagbomen in 2012 worden er met enige regelmaat fietsers geraakt door de slagbomen die snel naar beneden komen. Volgens een buurtbewoner gebeurde dat vorige week nog. Volgens de gemeente kan dit alleen wanneer de fietsers door oranje rijden. Bij de slagbomen staan ook stoplichten.

Slagbomen gaan ook dicht als er geen vrachtwagens komen

De slagbomen worden aangestuurd door een camera. Wanneer de camera een vrachtwagen ontdekt gaan de bomen dicht. Volgens de gemeente komt het soms voor dat een vogel of een wandelaar de installatie ook activeert. Er zijn nog geen ernstige ongevallen gebeurd bij deze overweg voor vrachtwagens. De installatie wordt ook met enige regelmaat gecontroleerd. Dat gebeurde vanmorgen nog. Volgens de gemeente blijven de slagbomen aan de Griftdijk de veiligste optie. De zandwagens zijn zwaar en kunnen moeilijk stoppen. Geen slagbomen is daarom veel gevaarlijker.