Nieuws

De 'kaas' is te water in Zutphen, de boei meet de waterkwaliteit

ZUTPHEN - Vorig jaar durfde de gemeente het niet aan. Is de Berkel in Zutphen dit jaar wel schoon genoeg om in te zwemmen? Om daarachter te komen werd dinsdagavond een boei te water gelaten die de kwaliteit meet. In de volksmond al omgedoopt tot: 'de kaas'
Vorig jaar werd het zwemevenement De Vrije Slag Door Zutphen op het laatste moment afgeblazen, omdat er vier dode eenden langs de route werden gevonden.
Er was toen onvoldoende tijd om uit te zoeken waaraan ze waren overleden. Voor de zekerheid werd een streep gezet door het evenement. Ruim 400 zwemmers werden toen teleurgesteld.

'De Kaas'

De meetboei 'de kaas' geeft continu gegevens door', zegt Paul Post van De Vrije Slag Door Zutphen. De resultaten verschijnen op een website. 'Wij kunnen die zien en de zwemmers ook. Aan de hand van een kleurencode (rood, oranje, groen) kun je zien hoe het met de waarden. Er is uit de zwemwereld al veel interesse in de boei.'
Met name voor de open water wedstrijden en de triathlon biedt het apparaat uitkomst. Er hoeft niet meer eerst gewacht te worden op de uitslag over de kwaliteit van het water maar die gegevens zijn onmiddellijk beschikbaar.