Nieuws

Advocaten overvallers Te Selle uit Winterswijk in hoger beroep

Erik te Selle
De advocaat van Vitali B. gaat in hoger beroep in de zaak Te Selle, omdat ze doodslag niet bewezen vindt. In 2014 kwam Erik te Selle uit Winterswijk om het leven bij een overval in zijn huis. Ook de andere veroordeelde wil een hoger beroep.
WINTERSWIJK - De advocaat van Vitali B. gaat in hoger beroep in de zaak Te Selle, omdat ze doodslag niet bewezen vindt. In 2014 kwam Erik te Selle uit Winterswijk om het leven bij een overval in zijn huis. Ook de andere veroordeelde wil een hoger beroep.
Een derde verdachte werd eerder al in Moldavië veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf.
Vitali B. en Igor L. uit Moldavië werden eind juni veroordeeld tot 15 en 7 jaar cel. De beide advocaten van de Moldaviërs vinden de straffen te hoog en gaan in beroep. Désiree Greven is de advocaat van B. Zij vindt dat haar cliënt niet verantwoordelijk is voor doodslag.

Dood door schuld

'Hij gaf toe tape over de mond van Erik te Selle te hebben geplaatst, maar de vraag daarbij is of hij zich op enige manier heeft afgevraagd of dat kon leiden tot zijn dood', zegt Greven. Volgens haar was het geen doodslag, maar dood door schuld.
Bij de overval op het huis van Te Selle werd zijn vrouw overmeesterd en gekneveld. Te Selle zelf werd na de gewelddadige overval gevonden bij zijn woning. Hij lag vastgebonden en met tape over zijn mond onder een zeil en bleek niet meer te redden.

Straf is oneerlijk

Naast de kwalificering doodslag in plaats van dood door schuld, speelt bij het beroep nog iets anders mee. Normaal gesproken zit een Nederlandse gevangene twee derde van zijn straf uit. Daarna komt hij bij goed gedrag vrij. Voor een buitenlander in een Nederlandse cel zit dat er niet in. Na twee derde van de tijd kan hij wel vrijlating aanvragen, maar dit kan evengoed afgewezen worden, zegt Greven. 
De advocate wil dat dit verschil gecompenseerd wordt zodat de straf overeenkomt met de tijd die een Nederlander zou uitzitten. Voor Igor L. geldt eveneens dat zijn advocaat de straf (7 jaar) te zwaar vindt, zegt Greven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!