Rivierengebied

Onderzoek: hoe bezuinigen op Bibliotheek Rivierenland

De gemeentes in het Rivierengebied laten onderzoeken of het mogelijk is te bezuinigen op de Bibliotheek Rivierenland. Directeur Gaby Lafeber is bereid mee te werken aan zo'n onderzoek. De afgelopen jaren heeft de bibliotheek al flink weten te bezuinigen en wordt er veel gewerkt met vrijwilligers. © Omroep Gelderland
TIEL - De gemeentes in het Rivierengebied laten onderzoeken of het mogelijk is te bezuinigen op de Bibliotheek Rivierenland. Directeur Gaby Lafeber is bereid mee te werken aan zo'n onderzoek. De afgelopen jaren heeft de bibliotheek al flink weten te bezuinigen en wordt er veel gewerkt met vrijwilligers.
Bibliotheek Rivierenland heeft meerdere vestigingen in het Rivierengebied. Volgens Lafeber is het niet uitgesloten dat ze een blinde vlek heeft als het gaat om nog goedkoper werken. Daarom is ze niet tegen het onderzoek.

Kosten ver onder landelijk gemiddelde

Volgens directeur Lafeber werkt de Bibliotheek Rivierenland nu al een stuk goedkoper dan veel andere. Gemeentes in het Rivierenland zijn ruim 11 euro kwijt per persoon voor de dienstverlening van de bibliotheek, landelijk is dat 20 euro.
De afspraken over de financiering liggen vast tot eind 2018, extra bezuinigingen kunnen daarna pas worden doorgevoerd.
Medio volgend jaar wordt in Tiel het nieuwe culturele centrum Westluidense Poort geopend. De bibliotheek in Tiel wordt straks ook in dit miljoenen kostende project gehuisvest. Lafeber is niet bang dat de bibliotheek vervolgens zo wordt uitgekleed dat er geen volwaardig aanbod meer zal zijn. Ze verwacht dat Tiel de bibliotheek zal blijven steunen.