Nieuws

Kamp Heumensoord had 47 olie- en diesellekken

MALDEN - In de noodopvang voor asielzoekers in Heumensoord bij Nijmegen hebben zich in het afgelopen jaar 47 milieu-incidenten voorgedaan.
Dat meldt Vitens vrijdag. Het ging vooral om olie- en diesellekkages, merendeels veroorzaakt door de tientallen generatoren die op het terrein werden gebruikt.

Moet uitzondering blijven

In Heumensoord wordt water gewonnen. Hoewel alle incidenten adequaat zijn opgelost, toont het zeer grote aantal lekkages volgens drinkwaterbedrijf Vitens aan dat een opvangkamp niet in een waterwingebied thuishoort, aldus een woordvoerder vrijdag.
'Überhaupt vinden wij dat grootschalige evenementen niet thuishoren in zo'n gebied waar water gewonnen wordt,' aldus een woordvoerder van Vitens. 'We hebben dit keer de hand over het hart gestreken omdat nood wet breekt en de situatie zeer acuut was. Maar het is wat ons betreft eens maar nooit weer.'

Afspraken met Defensie

Over de opvang van militairen die hier bivakkeren tijdens de Vierdaagse zegt hij: 'Met Defensie hebben we sluitende afspraken gemaakt. We hebben een rijke historie met hen. Met hen hoeven we verder niet in gesprek.'
Er werden in Heumensoord 3000 vluchtelingen opgevangen van oktober vorig jaar tot eind april dit jaar.
Vitens levert water in vijf provincies en daar werden in dezelfde periode in totaal 22 incidenten gemeld. 
De PVV kaartte eerder de huisvesting van asielzoekers op Heumensoord aan vanwege het gebaar voor de waterwinning. Statenlid Kops waarschuwde voor lekkage van olie uit de tanks voor tentverwarming.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!