Nieuws

Gereformeerden vieren de zomer in Barneveld: hoedjes passen voor in de kerk (video)

BARNEVELD - Hoedjes, ze zijn voor de meeste mensen iets van vroeger. Of hooguit iets wat met Prinsjesdag te maken heeft. Maar in veel behoudende kerken zijn klassieke hoofddeksels elke zondag present. En dus kunnen ze in alle soorten en maten niet ontbreken op de gezinsfair 'Naar Buiten' in Barneveld, waar duizenden gelovigen op afkomen.
De gezinsfair voor reformatorische gezinnen trekt mensen uit het hele land naar het Veluwse kippendorp. Wie rondkijkt bij het evenement, zou kunnen vermoeden dat de tijd even stil heeft gestaan. Rondom kasteel de Schaffelaar staan tractoren en er kan pardoes een paard met wagen langsrijden. 'Oud Hollandsche' taferelen en gebruiken staan dit jaar hoog in het vaandel op de christelijke fair.
Het dragen van een hoofddeksel in de kerk hoort daar voor veel bevindelijke protestanten ook bij; elke zondag dienen vrouwen en meisjes hun hoofd bedekt te hebben in de kerk. En dat mag best een beetje modieus. Vooral modellen die lijken op hoofddeksels die Koningin Maxima en de Engelse prinses Kate Middleton dragen, gaan als warme broodjes over de toonbank.