Nieuws

FNV: Slachterij Hilckmann weigert vergoeding aan ex-werknemers

Slachterij Hilckmann uit Nijmegen weigert ex-werknemers een financiële vergoeding - de zogenoemde transitievergoedingen - te betalen. Dat meldt FNV. © Archief
NIJMEGEN - Slachterij Hilckmann uit Nijmegen weigert ex-werknemers een financiële vergoeding - de zogenoemde transitievergoedingen - te betalen. Dat meldt FNV.
'De bestuurders van Hilckmann zijn bang dat ze persoonlijk aansprakelijk gesteld worden als de transitievergoeding wordt uitbetaald', vertelt FNV-bestuurder Wilma Daams.
'Maar het ligt heel simpel. De voormalige werknemers hebben gewoon recht op deze vergoedingen. Wij vragen het bedrijf te voldoen aan de wet en alsnog te betalen.'

Vergoedingen 'on hold'

Hilckmann laat in een schriftelijke reactie weten dat de vergoedingen on hold zijn gezet vanwege een passage in het recente vonnis van het kort geding dat de slachterij had aangespannen tegen de gemeente Nijmegen.
'De directies van de bedrijven zijn erg ongelukkig met de formulering in het vonnis, omdat daarmee de mogelijkheid wordt gecreëerd dat de betalingen aan voormalige medewerkers dus achteraf als onrechtmatig zouden kunnen worden beschouwd', valt er te lezen in de reactie.

Juridische procedure

FNV bereidt momenteel juridische procedures voor om alsnog de vergoeding op te eisen bij de slachterij. Ook vraagt de vakbond alle leden op zich te melden als zij de transitievergoeding niet binnen de wettelijke termijn hebben ontvangen.
Werknemers hebben sinds 1 juli 2015 bij ontslag recht op de transitievergoeding. Voorwaarde is wel dat de werknemer twee jaar of langer in dienst is geweest.

21 miljoen euro

De gemeente Nijmegen maakte vorig jaar 21 miljoen euro over naar Hilckmann voor de verhuizing van de slachterij naar het Brabantse Haps, bij Cuijk. Met de verhuizing zou de werkgelegenheid voor de regio worden behouden. Ook zou Nijmegen op het bedrijfsterrein woningen kunnen bouwen.
Enkele maanden later maakte Hilckmann plotseling bekend dat het de deuren sluit vanwege 'sterk gewijzigde marktomstandigheden'. De gemeente wil dat Hilckmann openheid van zaken geeft over de miljoeneninvestering. Ook eist ze een boete van 1,4 miljoen euro voor het bedrijf wegens het niet nakomen van verplichtingen.

Kort geding

Hilckmann spant op haar beurt een kort geding aan tegen de gemeente om af te komen van de beslagen die de gemeente legde op de 156 rekeningen van de familie Hilckmann. De beslaglegging op de rekening van eigenaar Franx Hilckmann wordt opgeheven. Het beslag op de andere rekeningen is terecht, meldde de rechter.
Ook blijkt uit het kort geding dat de bestuurders van de slachterij mogelijk persoonlijk aansprakelijk zijn voor de miljoenen die de gemeente terug wil hebben. Of de bestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden, moet nog blijken. Dat wordt in een bodemprocedure uitgezocht.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!