Nieuws

Topdrukte bij asiel Achterhoek, baasjes dumpen hun huisdier vóór hun vakantie

DOETINCHEM - Het is erg druk bij het dierencentrum Achterhoek.Elke dag worden er momenteel wel tussen de twee en tien dieren bij het asiel afgeleverd. Daarbij ook dieren die gevonden zijn vastgebonden aan een boom. Nog even gedumpt door hun baasjes voordat die op vakantie gaan.
Toeter is een Jack Russell . Hij werd naar het asiel gebracht nadat mensen hem vonden; hij was vastgebonden aan een boom. Ze gaven hem de bijnaam Toeter omdat hij zich tot bloedens toe had verwond en daarom een toeter rond zijn kop draagt.
'Het is een schat van een hondje,' zegt Paul van der Meer van het dierencentrum. 'Ik snap absoluut niet waarom mensen dit doen. Het kan zijn omdat ze geen geld meer hebben voor de verzorging. Of ze willen ongestoord op vakantie.
'Vaak is het ook zo dat mensen zich niet realiseren dat het hebben van een huisdier betekent dat je zeker tien jaar voor het dier moet zorgen. Ze hebben er vaak al snel geen zin meer in.'

Nieuw baasje

In Doetinchem zitten nu 120 katten; 25 konijnen en 12 honden. 'Konijnen worden vaak aan de rand van het bos neergezet. Omdat ze tam zijn, worden ze  vaak gevangen en hierheen gebracht. Gelukkig kunnen we de meeste dieren wel  plaatsen bij een nieuw baasje. Dat geldt ook voor Toeter. Maar het blijft een raadsel waarom 'dierenliefhebbers' zoiets doen.'

Vondelingen

Ook veel andere Gelderse dierenasiels zien een sterke toename van het aantal dieren tijdens deze vakantieperiode. Het is een beeld dat elk jaar rond deze tijd terugkeert. Een aantal signaleert wel dat de gezondheid van de dieren die komen, slechter is.
Dat betekent dat de medische kosten voor hen omhooggaan en  de periode van opvang langer duurt.