Nieuws

Werd dat derde infuus kankerpatiënt Van Ouwendorp uit Apeldoorn fataal?

APELDOORN - 'Mogelijk is het infuus van vorige week woensdag Peter fataal geworden.' Dat zegt een broer van kankerpatiënt Peter van Ouwendorp. 'Dat leid ik tenminste af uit de berichten die ik op internet lees.' De Apeldoorner overleed vrijdag in het Apeldoornse Gelreziekenhuis na een behandeling in de Duitse alternatieve kliniek van Klaus Ross.
Peter van Ouwendorp, geboren Elspeter (55), kreeg drie maanden geleden te horen dat hij alvleesklierkanker had. Hij was uitbehandeld, opgegeven.

Glucoseblokkers

'Het was zijn eigen keuze om naar de Duitse alternatieve kliniek van Klaus Ross in Bracht te gaan,' vertelt een broer. 'Hij kreeg daar diverse infusen, onder meer met glucoseblokkers.'
Een glucoseremmer beïnvloedt de suikerhuishouding in  cellen. Alle cellen breken glucose af om aan energie te komen. Glucoseblokkers zorgen ervoor dat kankercellen geen voeding krijgen. De veronderstelling is dat die daardoor doodgaan. 

Rit van 250 kilometer

Begin vorige week knapte Peter van Ouwendorp op, constateerden de familieleden - het is een grote familie. 'Hij voelde zich beter. Zo goed zelfs, dat hij zelf naar Bracht reed.' Dat is een afstand van ruim 250 kilometer, zo'n drie uur met de auto.
Zijn broer uit Nunspeet zou hem vrijdag vergezellen bij het bezoek aan de Duitse kliniek, maar daar kwam het niet meer van. 'Donderdag ging het mis; hij werd verward. Ik lees op internet dat de infusen maandag en dinsdag uit Duitsland kwamen, maar woensdag uit de VS.'

Forensisch arts

De huisarts heeft ervoor gezorgd dat de kankerpatiënt in het Gelreziekenhuis werd opgenomen. Daar overleed hij de dag daarop. Twee andere personen die ook in Bracht werden behandeld, zijn eveneens vorige week overleden. Een Belgische is in het Nijmeegse Radboudumc gestorven.
De Duitse justitie behandelt deze zaak, maar familieleden van de Apeldoorner zijn ook al benaderd door de Nederlandse politie. Een forensisch arts doet onderzoek naar de doodsoorzaak. 'Dat horen we pas over een aantal weken.'
Het lichaam van de overleden kankerpatiënt is inmiddels vrijgegeven. 'We kunnen nu afscheid nemen.'