Nieuws

Draagt een Gelderse sportheld de Nederlandse vlag in Rio?

Jorien ter Mors met de vlag tijdens Sotsji 2014.
Welke sporter draagt vrijdagavond, tijdens de openingsceremonie, de Nederlandse vlag? Het NOC*NSF maakt dat donderdag waarschijnlijk bekend; het zou zomaar kunnen dat één van onze Gelderse sporthelden die eer krijgt. © ANP
RIO DE JANEIRO - Welke sporter draagt vrijdagavond, tijdens de openingsceremonie, de Nederlandse vlag? Het NOC*NSF maakt dat donderdag waarschijnlijk bekend; het zou zomaar kunnen dat één van onze Gelderse sporthelden die eer krijgt.
Normaal krijgt een medaillewinnaar van een van de vorige Spelen die kans. Dat betekent dat er wat Gelderse opties zijn, bijvoorbeeld:
 • Theo Bos uit Hierden, baanwielrennen.
  Pakte een zilveren medaille in 2004 op de sprint.
 • Laura Smulders uit Horssen, BMX.
  Pakte een bronzen medaille in 2012.
 • Adelinde Cornelissen uit Nijkerk, paardensport.
  Pakte zilver en brons in 2012.
 • Robbert Kemperman uit Nijmegen, hockey.
  Pakte een zilveren medaille in 2012.
 • Edward Gal uit Oosterbeek, paardensport.
  Pakte een bronzen medaille in 2012.
 • Hans Peter Minderhoud uit Oosterbeek, paardensport.
  Pakte een zilveren medaille in 2008.
Nummerdor uit Elburg, die al voor de vijfde keer meedoet aan de spelen, is ook een kanshebber. Hij greep alleen nooit een medaille. Daarnaast is het vaak zo dat sporters die in het eerste weekend van de Spelen in actie komen niet bij de openingsceremonie aanwezig zijn.
Dat zou betekenen dat Nummerdor, die zondag met zijn partner Christiaan Varenhorst in actie komt, de ceremonie aan zich voorbij zou moeten laten gaan.