Nieuws

Patiënten in Gelderland overleden na behandeling in Duitse kankerkliniek

Patiënten in Gelderland overleden na behandeling in Duitse kankerkliniek
APELDOORN - Drie kankerpatiënten zijn afgelopen week onder verdachte omstandigheden overleden na behandeling in het Klaus Ross Centrum, een alternatieve Duitse kankerkliniek in de buurt van Venlo. Eén patiënte stierf in Nijmegen, en een andere patiënt in Apeldoorn.
Dat blijkt uit onderzoek van het Brabants Dagblad en de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Het gaat om Joke van der Kolk uit Wijk en Aalburg, Leentje Callens uit het Belgische Beveren en een onbekend derde slachtoffer.

Patiënte klaagde over hoofdpijn en was in de war

De Duitse justitie en politie bevestigen alleen de dood van de 43-jarige Van der Kolk. Ze was op 25 juli in het biologische Cancer Center in Brüggen-Bracht behandeld voor borstkanker.
'Vijf dagen later is de patiënte overleden door nog onbekende oorzaak. Ze had eerder geklaagd over hoofdpijn en was gedeeltelijk in de war. Later was ze niet meer aanspreekbaar', melden de aanklager in Krefeld en de politie in Mönchengladblach in een gezamenlijk persbericht.

'De dokter heeft Leentje vermoord'

Een Belgisch slachtoffer (55) uit Beveren overleed in het Radboudumc in Nijmegen na behandeling in de kliniek. Françoise Goedhuys, de vrouw van Leentje Callens, was erbij toen haar partner donderdag stierf nadat ze tijdens de behandeling in het Duitse Bracht onwel was geworden. 'De dokter heeft Leentje vermoord', zegt Goedhuys tegen Het Laatste Nieuws.
Tegenover die krant bevestigde een politiewoordvoerder van het district Oost-Nederland dinsdag dat ook in het ziekenhuis van Apeldoorn iemand is overleden. Zijn identiteit is niet bekend. De politie wil er verder niets meer over zeggen en verwijst naar politie en justitie in Duitsland.
Volgens Goedhuys ondergingen haar vrouw, de Brabantse Joke van der Kolk en drie anderen een tienweekse alternatieve kankerbehandeling in de kliniek in Bracht bij Venlo, die werd uitgevoerd door de eigenaar en naamgever van het centrum. Woensdagochtend ging het mis, volgens Goedhuys na het toedienen van een infuus met glucoseblokkers.

Kliniek reageert

Het Klaus Ross Centrum in Bracht bevestigt op zijn eigen site het overlijden van een van de patiënten. 'De politie onderzoekt de zaak en we geven onze volledige medewerking', meldt de kliniek. Die benadrukt dat alternatieve geneeswijzen een extra middel zijn om ziekten te bestrijden en dat ze patiënten duidelijk informeert dat die reguliere artsen moeten raadplegen.
De Vereniging tegen de Kwakzalverij is fel tegen het bezoeken van klinieken zoals het Duitse Klaus Ross Centrum. 'Ga daar niet naartoe', reageert een woordvoerder. 'Het kost veel geld en u bent een illusie armer.'
Wat zijn uw ervaringen met het Klaus Ross Centrum in Bracht? Laat hier uw reactie achter.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl