Nieuws

Rennertjes Ome Joop's Tour finishen groots in Arnhem

ARNHEM - Ze kwamen zichtbaar vermoeid maar blij aan bij Sportpark Valkenhuizen in Arnhem aan. De 152 rennertjes van Ome Joops Tour. De slotetappe ging van Kalkar naar Arnhem.
Onder begeleiding van brandweer en politiemotoren maakten de renners een grootse entrée. Zonder uitzondering droegen de kinderen regencapes. De slotklim naar het sportpark was voor sommigen erg pittig, want hier en daar was een traan te zien.  
'Nu beginnen de emoties te komen, want het is een intensieve periode geweest. En nu valt de groep uit elkaar', zucht organisator Marcel Legerstee.Ruim 150 kinderen uit Arnhem begonnen vorige week zondag aan hun fietstocht. In de afgelopen tien dagen trokken ze door heel Nederland en stonden er allerlei activiteiten op het programma.

Genieten

'Het is een project waar je een heel jaar naartoe werkt. En als ik dan zie dat we door gemeentebesturen met open armen worden ontvangen en dat er zoveel kinderen van verschillende culturen met elkaar optrekken. Dan geniet ik echt', vertelt Legerstee.
Radiopresentator Corine van Dijk in gesprek met Marcel Legerstee:

Sport en verbroedering

Zijn vader Joop begon de tour in 1950 voor kinderen uit arme gezinnen. Speelgoed was er in die tijd nauwelijks en daarom zochten ze hun vertier op straat. 66 jaar later is er volgens Legerstee niet veel veranderd.
'Bij ons gaat het nog steeds om sport en verbroedering', benadrukt de organisator. 'De afgelopen dagen heb ik weer gemerkt dat daar heel veel vriendschappen door ontstaan. Dat maakt het ook zo mooi.'
Beelden van de achtste etappe Kaatsheuvel - St. Anthonis:
Legerstee hecht veel waarde aan het oude concept van de tour. 'Het is nog steeds de traditie dat ze geen mobiele telefoontjes mogen meenemen. Dat proberen we zo lang mogelijk in ere te houden. Onderweg zijn de kinderen ook bezig geweest met ouderwetse activiteiten, zoals touwtrekken en zaklopen. Dan zie je dat je kinderen op een andere manier met elkaar in verbinding brengt, zodat ze niet achter die computer blijven zitten.'

Vier uitvallers

Dit jaar waren er ook weer wat uitvallers, maar minder dan in voorgaande jaren. 'We zijn met 156 kinderen gestart en op dit moment zijn er vier naar huis gegaan. In de afgelopen jaren is dat aantal hoger geweest', zegt de zoon van de oprichter.
Het valt hem op dat kinderen heimwee op een andere manier beleven. 'Ze mogen dan even bij de ploegleider op de telefoon kijken. Even contact houden via Facebook of met de ouders praten. Daarna is het ook weer goed en zijn ze weer bezig met hun vriendjes.'
De organisator vindt het jammer dat het er weer bijna op zit. 'We gaan naar huis. Ik denk dat heel veel ouders de rennertjes hebben gemist. Ik heb geprobeerd om de mensen via Facebook op de hoogte te houden en dat is gelukt. Al die reacties die je krijgt, het is waanzinnig.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!