Nieuws

'Bomtasman': ik ben onschuldig, ik word er ingeluisd

ARNHEM - 'Ik ben onschuldig. Het zijn allemaal leugens', zei de 41-jarige Abdel O. dinsdag voor de rechtbank in Arnhem. Hij werd juni vorig jaar in Doesburg aangehouden nadat hij na een conflict met de moeder van zijn kind een tas weggooide waarin explosieven zouden zitten. Het OM verdenkt hem inmiddels van het voorbereiden van een terroristische aanslag.
Volgens justitie sympathiseert de man met IS. 'Ik heb alles klaarliggen', zou hij in een WhatsApp-berichtje hebben geschreven met een foto van een pijpbom erbij. 'Zij moeten voelen wat de dood is.' 
Ook zou hij via Facebook contact hebben gehad met een andere verdachte over het plegen van een aanslag in Nederland waarbij veel slachtoffers zouden vallen. Ook zou hij hebben geschreven dat hij naar Syrië wilde om zich aan te sluiten bij de strijd van de IS.

'Familie ex luist me erin'

O. zei dinsdag tijdens de pro-formazitting in Arnhem dat hij er wordt ingeluisd door de familie van zijn ex. Die heeft volgens hem berichten doorgespeeld aan de politie.
Zijn advocaat vroeg dinsdag de rechter om de voorlopige hechtenis op te heffen. Maar de rechtbank ging daar niet in mee. Er zijn voldoende ernstige bezwaren om hem vast te houden, vindt de rechtbank. De zaak gaat 20 september verder. 

Explosieven of vuurwerk?

De politie rukte 16 juni vorig jaar met man en macht uit nadat Abdel O. een conflict had met de moeder van zijn kind in haar huis aan de Magnolialaan in Doesburg. Hij ging ervandoor op de fiets, maar toen hij werd klemgereden gooide hij een tas weg. Volgens de politie zaten er explosieven in de tas, maar hij zei dat er alleen vuurwerk in zat. In de pers kreeg hij toen de naam 'bomtasman'.
In februari veroordeelde de rechtbank in Arnhem hem alleen voor de bedreiging van zijn ex, niet voor de explosieven. Hij kreeg vijf maanden cel opgelegd, maar mocht meteen naar huis omdat hij zijn straf al in voorarrest had uitgezeten.
Twee maanden na het vonnis kwam hij weer in aanraking met justitie. Hij zou een overval hebben gepleegd op de Primera in de Steenstraat in Arnhem. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!