Nieuws

Connexxion: mijd de Valleilijn in de spits en pak de fiets

(Archieffoto)
Een e-bike om de drukte in de treinen op de Valleilijn te verminderen. Dat is het plan van vervoerder Connexxion. Scholieren van twee scholen in Amersfoort die de Valleilijn dagelijks pakken, kunnen zo'n fiets huren. En ze zijn daardoor soms zelfs sneller op school dan met de trein.
BARNEVELD - Een e-bike om de drukte in de treinen op de Valleilijn te verminderen. Dat is het plan van vervoerder Connexxion. Scholieren van twee scholen in Amersfoort die de Valleilijn dagelijks pakken, kunnen zo'n fiets huren. En ze zijn daardoor soms zelfs sneller op school dan met de trein.
Wie de Valleilijn pakt in de ochtenduren, zal het niet ontgaan: de overvolle treinen op doordeweekse dagen. 'Vooral van Ede naar Amersfoort is het weleens zo druk geweest, dat de machinist mensen moest laten staan op station Hoevelaken', zegt woordvoerder Herman de Gooijer van Connexxion. 
Om daar iets aan te veranderen, verhuurt Connexxion nu e-bikes. Het begon met een proef voor scholieren van het Van Lodenstein College en het Hoornbeeck College: degenen die langs de Valleilijn wonen, in de gemeenten Ede, Barneveld of Nijkerk, kunnen als alternatief de elektrische fiets pakken. Ze sluiten een contract met Connexxion en huren zo de e-bike voor een x-aantal maanden. 

Snel, sportief en in de buitenlucht

'Voor scholieren die niet in de buurt van een station wonen, is de fiets soms sneller dan de trein pakken. De scholier hoeft nu niet eerst naar een station te fietsen om op station Amersfoort ook nog eens de bus te pakken, maar kan rechtstreeks naar school. Daarbij kom je nog eens in de buitenlucht en ben je sportief bezig. Daar was een aantal leerlingen wel voor te porren', zegt De Gooijer. 
Nu de proef voorbij is en er animo blijkt te zijn, gaat het e-bike-project echt van start. De woordvoerder sluit niet uit dat straks meer scholen of bedrijven langs de Valleilijn een huur-e-bike zullen nemen.