Nieuws

Justitie: 'bomtasman' Doesburg wilde aanslag plegen voor IS

De tas met explosieven die in Doesburg door de EOD tot ontploffing werd gebracht
De zogenoemde bomtasman die vorig jaar werd aangehouden in Doesburg, wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Hij zou volgens justitie sympathie hebben voor IS en plannen hebben gemaakt voor een aanslag. © Omroep Gelderland
DOESBURG - De zogenoemde bomtasman die vorig jaar werd aangehouden in Doesburg, wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Hij zou volgens justitie sympathie hebben voor IS en plannen hebben gemaakt voor een aanslag.
Dat heeft de advocaat van de 41-jarige Abdel O. bevestigd.
'Ik heb alles klaar liggen. Zoveel mogelijk honden', zou hij in een WhatsApp-berichtje hebben geschreven met een foto van een pijpbom. 'Zij moeten voelen wat de dood is.'
Ook zou hij via Facebook contact hebben gehad met een andere verdachte over het plegen van een aanslag in Nederland waarbij veel slachtoffers zouden vallen. Ook zou hij hebben geschreven dat hij naar Syrië wilde om zich aan te sluiten bij de strijd van de Islamitische Staat.

Vuurwerk in tas

De politie rukte op 16 juni vorig jaar met man en macht uit nadat Abdel O. een conflict had met de moeder van zijn kind in haar huis aan de Magnolialaan in Doesburg. Hij ging er vandoor op de fiets, maar toen hij werd klemgereden gooide hij een tas weg. Volgens de politie zaten er explosieven in de tas, maar hij zei dat er alleen vuurwerk in zat. In de pers kreeg hij toen de naam 'bomtasman'.
In februari veroordeelde de rechtbank in Arnhem hem alleen voor de bedreiging van zijn ex, niet voor de explosieven. Hij kreeg vijf maanden cel opgelegd, maar mocht meteen naar huis omdat hij zijn straf al in voorarrest had uitgezeten.

Grote jongen

Twee maanden later na zijn vonnis kwam hij weer in aanraking met justitie. Hij zou een overval hebben gepleegd op de Primera in de Steenstraat in Arnhem. 'Maar toen hij in het huis van bewaring zat kwam daar opeens een pak papier op tafel met verdenkingen van feiten met een terroristisch tintje,' zegt zijn advocaat Arnout Schadd.
'Hij werd ineens als een grote jongen beschouwd en overgeplaatst naar de terrorisme-afdeling in de zwaarbewaakte gevangenis in Vught.'
Volgens Schadd heeft Abdel O. absoluut geen sympathie voor IS, laat staan dat hij een aanslag zou willen plegen. 'Ik denk dat het grootspraak is of dat hij zat mee te praten met anderen. Ik ben geen deskundige, maar hij lijkt me in de verste verte geen IS-sympathisant. Hij doet niet eens mee met ramadan.'

Bakmeel en batterijen

Schadd zegt dat zijn cliënt ook helemaal geen bom in huis had. 'Hij had wat bakmeel en batterijen, dat is het enige. En bij mijn weten is dat niet verboden.' Abdel O. moet dinsdag voor de rechter komen, maar de inhoudelijke behandeling van zijn zaak laat waarschijnlijk nog maanden op zich wachten.
Eerdere berichtgeving:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!