Nieuws

Laboratorium krijgt 2 miljoen euro om ziekte van Lyme vroeg op te sporen

Het Osse bedrijf Innatoss Laboratories - dat werkt aan een nieuwe test om de ziekte van Lyme vroeg op te sporen - heeft 2 miljoen euro subsidie gekregen van de Europese Unie. Dat meldt RTL Nieuws. Gelderland is de provincie waar de meeste tekenbeten voorkomen. © Archief
ARNHEM - Het Osse bedrijf Innatoss Laboratories - dat werkt aan een nieuwe test om de ziekte van Lyme vroeg op te sporen - heeft 2 miljoen euro subsidie gekregen van de Europese Unie. Dat meldt RTL Nieuws. Gelderland is de provincie waar de meeste tekenbeten voorkomen.
Het laboratorium ontwikkelt momenteel de test. Deze geeft aan of mensen besmet zijn met de ziekte van Lyme voordat de symptomen verschijnen. Omdat deze symptomen niet altijd even duidelijk zijn, wordt de ziekte vaak niet of te laat herkend.
Zo krijgt bijvoorbeeld niet iedereen een rode kring rondom de beet. Ook komt het geregeld voor dat de uitslag van de huidige test niet kloppen.

Chronisch ziek

De test die nu ontwikkeld wordt, reageert op cellen die al in het bloed zijn voordat het afweersysteem op gang komt. Daardoor kunnen besmette personen eerder antibiotica toegediend krijgen, zodat ze niet chronisch ziek worden.
Het is de bedoeling dat de nieuwe test in de komende drie jaar ontwikkeld wordt en in 2019 op de markt komt.

Meeste tekenbeten in Gelderland

Jaarlijks wordt 1,3 miljoen keer iemand door een teek gebeten. Uit onderzoek van tekenradar.nl blijkt dat in Gelderland de meeste tekenbeten voorkomen. Tussen 2012 en 2016 waren er ruim 30.000 meldingen van tekenbeten. Ongeveer 22 procent hiervan kwam uit Gelderland.
Van die 1,3 miljoen mensen krijgen er ongeveer 25.000 de ziekte van Lyme. Een deel van de patiënten krijgt klachten, zoals griepverschijnselen die maar niet overgaan en gewrichts- en zenuwpijn.
De ziekte is te bestrijden met antibiotica, maar wordt vaak niet opgemerkt. In dat geval kan de ziekte jarenlang sluimeren en uiteindelijk zelfs fataal aflopen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!