Nieuws

Politie Arnhem extra alert bij demonstratie Koerden vanwege spanningen Turkije

Na aanslagen in Turkije vorig jaar, demonstreerden Turken en Koerden gebroederlijk samen.
Een Koerdische demonstratie in Arnhem, komende zaterdag op het Willemsplein. De organisatie hoopt op een vredige demonstratie, maar vanwege spanningen met Turkse Nederlanders, is dat niet gegarandeerd. © Archief
ARNHEM - Een Koerdische demonstratie in Arnhem, komende zaterdag op het Willemsplein. De organisatie hoopt op een vredige demonstratie, maar vanwege spanningen met Turkse Nederlanders, is dat niet gegarandeerd.
Niet alleen aanhangers van de Turkse geestelijke Gülen zeggen spanningen te voelen met Turkse Nederlanders die achter president Erdogan staan. Ook Koerden zeggen meer te merken van de onrust die overwaait vanuit Turkije. Verhoudingen zijn op scherp komen te staan in de laatste weken.
De angst bestaat dat aanhangers van Erdogan of zijn AK-partij zaterdag eveneens hun opwachting maken en dat het tot een confrontatie komt. De politie weet van de demonstratie en is extra alert, zegt een politiewoordvoerder.

Zorgen om PKK-leider

Komende zaterdag komen mogelijk honderden Koerden vanuit het hele land richting Arnhem, vertelt Ela Oncu van de Koerdische gemeenschap in Arnhem. Ze vragen aandacht voor de situatie van Abdullah Öcalan, leider van de afscheidingsbeweging PKK. Hij zit al jaren vast en sinds enige tijd vernemen ze niets meer van hem. Nu president Erdogan de bezem door allerlei overheidsinstanties haalt in Turkije, zijn de Koerden extra bezorgd over zijn situatie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!