Nieuws

Hand geven...moet dat? COA zegt ja, Arnhemse moslima zegt nee

ARNHEM - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers discrimineert een Arnhemse moslima op grond van haar godsdienst. Het COA nam haar niet aan, omdat ze weigert mannen een hand te geven.
Het COA heeft verboden onderscheid gemaakt op grond van godsdienst. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens deze maand; de vrouw spande namelijk een zaak aan.
De 23-jarige vrouw solliciteerde bij het COA. Vanwege haar geloof draagt ze een lange hoofddoek en een lange jurk. Tijdens de sollicitatiegesprekken zeiden twee managers van het COA tegen de vrouw dat de selectieprocedure met haar niet werd voortgezet.

Kinderactiviteiten

De vrouw was eerder bij het COA betrokken als vrijwilliger: ze draaide kinderactiviteiten en werkte in de kledingwinkel.
Volgens de vrouw werd ze afgewezen vanwege haar religieuze uitingen. Het COA stelt dat ze werd afgewezen omdat ze mannen geen hand wil geven. Het College vindt dat de vrouw daarmee toch indirect wordt gediscrimineerd op grond van haar godsdienst. En dat mag niet. De vrouw heeft ondertussen ergens anders werk gevonden.

Uitspraak negeren

Volgens het  AD willen leden van de Tweede Kamer de uitspraak negeren. Wie bij een overheidsorganisatie als het COA werkt, zou volgens hen gewoon handen moeten schudden. In het krantenartikel wordt onder meer PvdA'er Ahmed Marcouch (PvdA) aangehaald die vindt dat handen schudden hoort bij een functie om mensen welkom te heten: 'Het kan bot overkomen als je geen hand krijgt.'
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl