Nieuws

Gevaar restanten van munitie-opslag uit Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn groter dan gedacht

Restanten van de grootste Duitse munitie-opslag uit de Tweede Wereldoorlog vormen in Apeldoorn een direct gevaar voor de omgeving. Ze kunnen spontaan ontbranden. Dat meldt dagblad de Stentor. © Flickr
APELDOORN - Restanten van de grootste Duitse munitie-opslag uit de Tweede Wereldoorlog vormen in Apeldoorn een direct gevaar voor de omgeving. Ze kunnen spontaan ontbranden. Dat meldt dagblad de Stentor.
Het dagblad heeft rapporten daarover gezien van TNO en de brandweer. Die rapporten zijn volgens de Stentor ook gepresenteerd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Probleem groter dan gedacht

In Apeldoorn liggen de resten van de grootste Duitse munitie-opslag uit de Tweede Wereldoorlog. In 1998 is Apeldoorn al begonnen met een grootscheepse ruiming in dit gebied ten oosten van Hoog Soeren. Ze heeft ook al eerder de risico's laten analyseren om te benadrukken hoe belangrijk ruimen is. Nu blijkt dat het probleem groter is dan gedacht. De explosieven kunnen volgens de brandweer elk moment van de dag natuurbranden veroorzaken die onbeheersbaar kunnen zijn. Zo zouden de dorpen Uddel en Hoog Soeren, en attracties als Paleis het Loo, Julianatoren en Apenheul gevaar kunnen lopen, aldus de krant. Opruimen zou nog 40 miljoen euro gaan kosten.