Nieuws

Nieuw tekenvirus ontdekt, RIVM begint onderzoek op Veluwe en in Achterhoek

Is het nieuwe tekenvirus encefalitis ook aanwezig in Gelderland? Het RIVM begint een groot onderzoek. De Achterhoek en de Veluwe hebben de speciale aandacht omdat daar veel teken voorkomen.
ARNHEM - Is het nieuwe tekenvirus encefalitis ook aanwezig in Gelderland? Het RIVM begint een groot onderzoek. De Achterhoek en de Veluwe hebben de speciale aandacht omdat daar veel teken voorkomen.
Het virus, dat ook wel TBE-virus wordt genoemd, kan bij mensen hersenvliesontsteking veroorzaken. De kans daarop is overigens niet heel groot. Inmiddels is één patiënt bekend die het virus in Nederland heeft opgelopen, zeer waarschijnlijk na een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug.

Wat is teken-encefalitis?

Het virus wordt overgedragen door besmette teken. De ziekte komt voor in delen van Europa (onder andere Duitsland en Oostenrijk), Rusland en bepaalde gebieden in Centraal-Azië. In het voorjaar van dit jaar kwamen er aanwijzingen dat in Nederland reeën besmet zijn geweest met het TBE-virus en is het virus ook bij teken aangetoond in Nederland. 
De eerste meldingen kwamen van de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Daarna zijn op de Utrechtse Heuvelrug besmette teken gevonden. De kans is daarom groot dat ook op de Veluwe en de Achterhoek besmette teken zijn. 

Controleer op beten

Jaap van Dissel, directeur van het RIVM: 'We weten dat het virus in Nederland is en we gaan nu aanvullend onderzoek doen om de verspreiding in kaart te krijgen. En het maakt weer duidelijk dat je goed moet controleren op tekenbeten wanneer je in bosrijk gebied bent geweest.' 
Gesprek met Jaap van Dissel over het nieuwe tekenvirus:
Teken-encefalitis moet niet verward worden met de ziekte van Lyme, die ook door tekenbeten veroorzaakt kan worden. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!