Nieuws

Schedel in Doesburg waarschijnlijk van lepralijder uit zestiende eeuw

DOESBURG - De schedel die door twee broers in Doesburg gevonden werd, is mogelijk van een leprapatiënt uit de zestiende eeuw.
Dat denkt archeoloog Davy Kastelein: 'Op een kaart uit 1560 is te zien dat daar buiten de oude stadsmuren een leprozenkolonie was gevestigd. Daar werden ook de dode lepralijders begraven.' Kastelein vond zelf op maandagochtend een paar meter verderop nog meer menselijke botresten. Het gaat om delen van een ribbenkast en een spaakbeen. Aan de slijtage te zien, stamt het volgens Kastelein inderdaad uit de zestiende eeuw. Daar wordt nu verder onderzoek naar gedaan.

Joodse begraafplaats

Volgens Kastelein is er ook nog een mogelijkheid dat het om resten gaat van een voormalige joodse begraafplaats. Maar die kans acht hij klein: 'De slijtage van de botten is zo groot, dat ze ouder moeten zijn.'

Graven verboden

De archeoloog wil graag meer over de vindplaats te weten komen. Daarvoor zou hij dan moeten gaan graven. Maar dat mag niet. Zolang er verder op dat terrein niet door anderen gegraven wordt, voor bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden, mag hij als archeoloog geen opgravingen doen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!