Nieuws

Ome Joop's Tour is 'gewoon' van start gegaan in Arnhem

Ome Joop's Tour is maandagochtend van start gegaan. Kinderen tussen de 10 en 12 jaar die zelf niet op vakantie kunnen, mogen mee en trekken in de komende weken door Nederland. Het is de 66ste editie van de tocht. Vorig jaar was het nog onzeker of het spektakel wel door kon gaan. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ome Joop's Tour is maandagochtend van start gegaan. Kinderen tussen de 10 en 12 jaar die zelf niet op vakantie kunnen, mogen mee en trekken in de komende weken door Nederland. Het is de 66ste editie van de tocht. Vorig jaar was het nog onzeker of het spektakel wel door kon gaan.
Vanaf september vorig jaar moest de organisatie huur gaan betalen voor een opslagruimte in de Kleefsewaard. Dat zou zo'n 17.000 euro per jaar zijn voor de non-profitorganisatie. Het was de vraag of dat wel ging lukken, zei organisator Marcel Legerstee toen. Hij is de zoon van 'Ome Joop'. 

Hulp uit alle hoeken

Legerstee: 'Het is mijn levenswerk, naast mijn fulltimebaan. Naar aanleiding van alle berichtgeving kregen we een telefoontje van de directeur van het bedrijventerrein (waar de opslagruimte staat, red.) en mochten we er voor weinig blijven. Ook werden veel inzamelacties gestart om geld bijeen te brengen.' Hij is blij met de hulp, want de tourtocht kost veel geld. Voor de kinderen die deelnemen is het nagenoeg gratis (20 euro per kind).
Radiopresentator Corine van Dijk in gesprek met Marcel Legerstee:
In totaal doen 156 jongens en meisjes dit jaar mee. De Tour werd in 1950 voor het eerst georganiseerd door Joop Legerstee. In het Arnhem van na de Tweede Wereldoorlog hadden veel gezinnen het financieel niet breed. Speelgoed was er nauwelijks en dus zochten hun vertier op straat. Legerstee bedacht daarom samen met politieagent Van Veldhoven een fietsvakantie voor kinderen. Ze konden zo voor weinig geld toch een leuke tijd beleven.
Zondag brachten de deelnemers van dit jaar de nacht door op Papendal. Vanaf het stadhuis in Arnhem vertrekken ze vandaag richting Apeldoorn. Op woensdag 3 augustus zijn de kinderen terug in Arnhem.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!