Nieuws

Brandweer laat gevaarlijke chemische stoffen truck Wolfheze op parkeerplaats leeglopen, weg weer vrij

WOLFHEZE - De vaten met chemische stoffen van een truck bij Wolfheze zijn leeg. Ze zijn door de brandweer gecontroleerd opengezet, waardoor het spul weg kon lopen. Daarbij kwam in een korte tijd veel damp vrij. Omwonenden werden gewaarschuwd. Het ging om zes duizendlitervaten.
Op een parkeerterrein langs de Amsterdamseweg (N224), waar de truck staat, is een zandwal gemaakt. Daarop stonden de grote vaten. Brandweermensen in gele pakken hadden ze open gezet en lieten de stoffen die bruisten (waterstofperoxide en azijnzuur) in het zand lopen. Hierna is alles afgedekt met zand en dat zal later gesaneerd worden.
Tot die tijd staan er hekken en wordt het stuk bewaakt. De parkeerplaats zal nog weken dicht blijven. 
De Amsterdamseweg was enige tijd dicht, nu is nog één rijstrook afgesloten in de richting Ede - Arnhem. 

Kettingreactie van gevaarlijke stoffen

Bij het afstorten kwamen in korte tijd veel dampen vrij en dat is gevaarlijk. Vaten met het chemische middel gingen reageren in de truck. Dat gaf een kettingreactie op de andere vaten. Vrijdag is de vrachtwagen daarom langs de kant gezet om af te koelen. Zaterdagmiddag zijn de vaten gaan lekken. Ook na overhevelen in grotere containers bleef het borrelen en bruisen. 

Enorme knal

De chauffeur van de truck komt uit Roemenië en vervoerde het spul met een Deense oplegger. Hij vertelde dat hij zaterdagmiddag een enorme knal hoorde, die kwam vanuit de oplegger: 'De hele vrachtwagen schudden heen en weer'. De trucker stond toen al op het parkeerterrein. 
De fabrikant van het goedje zit in Duitsland en de leverancier controleert nu of er meer vrachtwagens op de weg rijden, om er zeker van te zijn dat er niet meer probleemgevallen zijn. De oorzaak van het lek is nog onbekend

Bewoners informeren over gevaar

Het dichtstbijzijnde huis vanaf de vrachtwagen staat op 200 meter afstand. In totaal liggen in een wijkje vlakbij de parkeerplaats rond de 65 huizen. De politie is rond gaan rijden met een geluidswagen om iedereen te adviseren ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven, toen de vaten worden geleegd. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!