Nieuws

Amsterdamseweg weer open; gevaar chemische stoffen Wolfheze onder controle

WOLFHEZE - De Amsterdamseweg in Wolfheze is weer open voor verkeer. De weg ging dicht nadat na het overpompen van chemische stoffen vanochtend vroeg gevaarlijke stoffen bleven reageren. Een gespecialiseerd bedrijf werd ingezet om vaten waarin waterstofperoxide en azijnzuur zit van een vrachtwagen over te hevelen vanwege lekkage.
Bewoners die dicht in de buurt wonen, moesten binnen te blijven vanwege gevaarlijke dampen. Inmiddels zijn de vaten gecontroleerd opengezet en leeggelopen. Eén rijstrook van de Amsterdamseweg, richting Arnhem, zit nog dicht maar de baan ernaast is open. Het verkeer de andere kant op kan van beide banen gebruikmaken. 
Brandweervoorlichter Laura Willebrand zegt dat in totaal 5,5 duizend liter is afgestort bij het parkeerterrein. Nadat de chemische stoffen gingen reageren, werden ze overgepompt in grotere vaten. Maar daar ging het proces gewoon verder: het bruiste en dampte. En dus moest het afgestort worden in een zandhoop. 

Stoffen weg laten lopen: 'Blijf binnen!'

Willebrand zei eerder: 'Om die reden laten we straks gecontroleerd alles leeglopen op de parkeerplaats waar de truck staat. Daar is een grote zanddamwand gemaakt. De vloeistof wordt daarna direct bedekt met zand en later gesaneerd'. Omdat dit een korte, hevige reactie zal geven, wordt bewoners van het nabijgelegen recreatiepark Hazeleger via een geluidswagen van de politie geadviseerd ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. 
De lucht die je in de buurt kunt ruiken is niet schadelijk. 
De brandweer was sinds zaterdagmiddag bezig om een oplossing voor het probleem te vinden. Dat lukte niet, waarop zaterdagavond werd besloten versterking in te schakelen. Zondagochtend werd opnieuw opgeschaald, nadat de stoffen weer reageerden.  

Sterke chemische lucht

De vrachtwagen waarop de vaten met chemicaliën staan komt uit Denemarken. Deze werd vrijdag gecontroleerd bij tankstation De Schaar op de A12. Toen roken omstanders bij het tankstation een sterk chemische lucht, maar de brandweer kon geen lekkage vinden. Wel constateerde de brandweer dat de lading een hoge temperatuur had.
Vervolgens parkeerde de chauffeur zijn truck in de buurt van de snelweg om af te koelen. Die parkeerplaats, Planken Wambuis, ligt vlakbij de op- en afrit van de A12. Later werd toch een lekkage geconstateerd in één van de vaten met 1000 liter waterstofperoxide die in de Deense vrachtwagen staan.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!