Nieuws

Hoofdstunt van Zwarte Cross afgelast, stuntman blijft aan de grond

De stuntman zou over de Megatent heen geschoten worden.
De hoofdstunt van de Zwarte Cross gaat dit jaar niet door. Een stuntman zou met een katapult over de Megatent geschoten worden. Een sprong van 80 meter ver en 30 meter hoog. Maar de apparatuur hapert en het is niet veilig als Tante Rikie hem met de katapult weg zou schieten, zoals het plan was.
LICHTENVOORDE - De hoofdstunt van de Zwarte Cross gaat dit jaar niet door. Een stuntman zou met een katapult over de Megatent geschoten worden. Een sprong van 80 meter ver en 30 meter hoog. Maar de apparatuur hapert en het is niet veilig als Tante Rikie hem met de katapult weg zou schieten, zoals het plan was.
De eerste twee sprongen werden vrijdag al geannuleerd. En tijdens de persdag afgelopen week, haperde de apparatuur ook al. 
De problemen zijn ontstaan tijdens de testperiode, legt de Zwarte Cross uit op de Facebookpagina. Zeven maanden geleden werd al begonnen met testen, ergens langs de IJssel.
'Voor het eerst sinds juni 1983 stroomden de uiterwaarden over en ontstond er waterschade aan de elektrische gedeeltes van de katapult. De totale bedrading moest vervangen worden en de software om de juiste versnelling in de arm te bewerkstelligen kon niet goed genoeg geprogrammeerd worden.Om in eerste instantie de juiste afstand te halen en daarna om bij twee sprongen van gelijk gewicht een exact gelijke afstand te halen', schrijft de stuntcommissie.
'Er zijn extra specialisten uit alle windstreken ingevlogen die vanaf maandag tot aan nu, dag en nacht hebben doorgewerkt om het voor elkaar te krijgen. En met grote spijt moeten we meedelen dat het niet gelukt is, het is gewoon niet veilig.'
De stuntcommissie biedt excuses aan dat de stunt niet doorgaat. 
'Geloof ons, zelf balen we er nog het meest van! Volgend jaar moet het alsnog gebeuren. De enige twee mensen ter wereld die blij zijn dat deze stunt niet doorgaat, zijn de moeder en de vrouw van stuntman Chuck Borden.'

Voor meer Zwarte Cross nieuws, check de liveblog

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!