Nieuws

Rechter: bestuurders Hilckmann mogelijk persoonlijk aansprakelijk voor verdwenen miljoenen

De bestuurders van slachterij Hilckmann in Nijmegen zijn mogelijk persoonlijk aansprakelijk voor de miljoenen die de gemeente Nijmegen terug wil hebben. Dat blijkt donderdag uit de uitspraak van een kort geding dat Hilckmann aanspande tegen de gemeente. Nijmegen pompte 21 miljoen in de slachterij voor een verhuizing. In plaats van verhuizen sloot Hilckmann in februari de deuren omdat het financieel niet meer ging. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De bestuurders van slachterij Hilckmann in Nijmegen zijn mogelijk persoonlijk aansprakelijk voor de miljoenen die de gemeente Nijmegen terug wil hebben. Dat blijkt donderdag uit de uitspraak van een kort geding dat Hilckmann aanspande tegen de gemeente. Nijmegen pompte 21 miljoen in de slachterij voor een verhuizing. In plaats van verhuizen sloot Hilckmann in februari de deuren omdat het financieel niet meer ging.
Hilckmann spande een kort geding aan tegen de gemeente Nijmegen om af te komen van de beslagen die de gemeente legde op 156 rekeningen van Franz Hilckmann (69) en zijn dochters Dominique (44) en Kathelijne (37).

Geen geld voor babyspullen

De familie zei tijdens het kort geding niet meer kunnen voldoen in hun eerste levensbehoeften, omdat zij door het beslag niet meer bij hun geld kunnen komen. Dochter Kathelijne zou zelfs geen babyspullen meer kunnen kopen voor haar kind.
Het beslag op de rekeningen van de oprichter van het bedrijf, Franz Hilckmann, wordt opgeheven. Hij kan volgens de rechter niet aansprakelijk gehouden worden.

Financiering ging niet door

Volgens de rechter is het beslag op de andere rekeningen terecht, omdat de familie de situatie over de financiering van de verhuizing rooskleuriger heeft voorgesteld dan die was.
In een brief aan de notaris had het bedrijf laten weten dat de noodzakelijke financiering van de bank binnen was voor de verplaatsing van de slachterij naar Haps, bij Cuijk. 'In werkelijkheid was de financiering toen nog niet rond', stelt de rechter. Ook heeft het bedrijf de gemeente in het najaar van 2015 niet verteld dat de financiering definitief niet door zou gaan.

Ernstig verwijt

Of de bestuurders van Hilckmann persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden, moet nog blijken. Dat wordt in een bodemprocedure uitgezocht. 
'Maar op grond van de nu bekende gegevens bestaat de mogelijkheid dat de bestuurders persoonlijk een ernstig verwijt moet worden gemaakt', stelt de kortgedingrechter.
 Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!