Nieuws

'70 Turken aan universiteit Wageningen in onzekerheid'

Het Oriongebouw op de campus.
Tientallen Turkse studenten en medewerkers van de Wageningen Universiteit zitten in onzekerheid, meldt universiteitsblad Resource. Aanleiding zijn uitspraken van de Raad voor Hoger Onderwijs in Turkije, die academici in het buitenland heeft opgeroepen terug te gaan naar Turkije. © Archief
WAGENINGEN - Tientallen Turkse studenten en medewerkers van de Wageningen Universiteit zitten in onzekerheid, meldt universiteitsblad Resource. Aanleiding zijn uitspraken van de Raad voor Hoger Onderwijs in Turkije, die academici in het buitenland heeft opgeroepen terug te gaan naar Turkije.
Aan de universiteit studeren en werken ongeveer 70 mensen met een Turks paspoort. Ze weten niet goed waar ze aan toe zijn. In Turkije maakt president Erdogan schoon schip na een couppoging, vorige week. Talloze militairen zijn gearresteerd en duizenden rechters ontslagen. Ook zijn naar schatting 26.000 docenten geschorst of is hun lesbevoegdheid ingetrokken.
Om te voorkomen dat docenten massaal naar het buitenland vertrekken, is ze een reisverbod opgelegd. Ook worden Turken die in het buitenland op universiteiten werken, opgeroepen terug te komen naar Turkije.

Ondersteunen waar nodig

Volgens Resource meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) in een verklaring dat de organisatie de Turkse academici zal ondersteunen wanneer nodig. Persvoorlichter Simon Vink van Wageningen UR zegt in het universiteitsblad: 'Er is veel onzekerheid en onduidelijkheid over de situatie daar. We hebben geen idee wat dit allemaal betekent voor onze medewerkers, academici en studenten. We staan open voor alle vragen van mensen die met de uitspraken van de Raad van Onderwijs te maken kunnen hebben.'
Zie ook: De website van Resource
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!