Nieuws

Bekijk hier het 4Daagse Journaal van 21 juli 2016

De schoonste plee van de route, 46 kilo rauw vlees in je rugzak en de 4Daagse van boven. Vanavond in het 4Daagse Journaal 18.20.
NIJMEGEN - De schoonste plee van de route, 46 kilo rauw vlees in je rugzak en de 4Daagse van boven. Vanavond in het 4Daagse Journaal 18.20.

WALKING FRIDGE

180 bevroren kip-sateetjes, twee branders, een pan en een pot saus. Dat zit er op donderdag in de rugzak van ex-marinier Rob Lubbers. Hij loopt de hele route met 46 kilo extra bepakking, zodat hij op de Wedren zijn maten van een sateetje kan voorzien.
Dat ze hem voor gek verklaren, maakt Rob niets uit. Hij heeft wel wat over voor een lekker hapje bij de finish.

ANDERS DAN ANDERS

Je ziet het niet meteen, het valt soms ook helemaal niet op…. maar dit jaar is het anders dan anders. Door de komst van de 55 kilometer in deze bijzondere Vierdaagse zijn er ineens veel nieuwe doorkomstplaatsen op de route.
Zo is daar: Gennep! De laatste keer dat de Vierdaagse hier doorheen kwam was in de jaren '50. Maar wat is Gennep eigenlijk voor stadje? Wat voor mensen wonen er en waar houden ze van?  Tijd voor een kennismaking.

TERUG NAAR….

Omdat het een jubileumjaar is, gaat Harm elke dag even terug in de tijd, naar een bijzondere episode in de Vierdaagsegeschiedenis. Vandaag terug naar het jaar 1956. Het is precies 60 jaar geleden dat er voor het eerst Israeliers meeliepen. Hetty Falkenstein- Walg herinnert zich het nog goed.
Als klein meisje werd ze van nek tot nek getild tijdens de intocht, en als de Israëlische lopers hun medaille hadden, dan werd op de Wedren de Hora gedanst. Hetty zou het geweldig vinden om dat dit jaar nog één keer te doen.

SCHONE PLEE

Wie onderweg naar de WC moet, moet vooral even stoppen bij buurtmarkt Breedeweg in Groesbeek! Want daar hebben ze de schoonste wc van de hele vierdaagse! Bij de buurtmarkt werken zo'n 55 mensen met een verstandelijke beperking. Gideon voorziet de mensen op het terras van een drankje en een hapje en Manuela is dit jaar verantwoordelijk voor het poetsen van het toilet. Een gewichtige taak, want ze moet natuurlijk de eer hoog houden.

MAG IK MET JE MEE OMHOOG?

De 100ste Vierdaagse vanuit de lucht. Het hart van campingbaas Frans Belgers gaat daar wel een beetje sneller van kloppen. Dus bedacht hij iets ludieks. Vanaf zijn camping stijgt een helikopter op om de lopers van boven te kunnen zien! Zoon Tom is helikopterpiloot en gaat het tripje verzorgen. Gelukkig kan Frans zelf ook een beetje meegenieten.  

SCHURENDE BENEN

Ze heeft een indrukwekkende spiermassa, won verschillende Europese Kampioenschappen en heeft meerdere wereldrecords op haar naam staan. Dan moet de Vierdaagse een eitje zijn, zou je denken. Ielja Strik is een bekend powerlifter en loopt voor het eerst de Vierdaagse.  Maar de krachtpatser uit Cuijk is geen loper. Haar enorme spieren zitten haar in de weg en daar krijgt ze schuurplekken van. Auw! Toch denkt ze dat ze met haar sportersmentaliteit de finish wel zal halen.

HART OP BATTERIJEN

Het is eigenlijk een wonder dat Wim Abbink de Vierdaagse nog loopt. Door ernstig hartfalen liet Wim een paar jaar geleden bijna het leven, maar gelukkig heeft hij nu een steunhart. Elke avond sluit Wim zichzelf aan op het lichtnet. Want zijn hart heeft stroom nodig om te kunnen pompen. De Vierdaagse loopt hij met zijn vrouw Willy die de accu's voor onderweg voor hem draagt. Nu maar hopen dat ze geen ruzie krijgt met Wim….