Nieuws

Onderzoek naar imam Dieren die aanzet tot agressie: 'Levens nemen voor geloof'

De Seliyime-moskee in Dieren.
'Ik ben bereid voor mijn geloof te sterven, maar ook bereid levens te ontnemen', zei de imam van de Turkse moskee in Dieren enkele dagen geleden via Message op Facebook. De uitspraak leidt tot onrust en burgemeester Petra van Wingerden laat weten dat er een onderzoek moet komen. © Google Maps
DIEREN - 'Ik ben bereid voor mijn geloof te sterven, maar ook bereid levens te ontnemen', zei de imam van de Turkse moskee in Dieren enkele dagen geleden via Message op Facebook. De uitspraak leidt tot onrust en burgemeester Petra van Wingerden laat weten dat er een onderzoek moet komen.
Halil Çelik is imam van de Selimiye-moskee in Dieren. Het bestuur van die moskee erkent dat de imam de uitspraken deed en vindt dat hij de Turkse gemeenschap in diskrediet heeft gebracht. Ze distantieert zich van zijn uitspraken. De imam komt volgens de Gelderlander uit Turkije en daar gaat hij daar deze week nog naar terug.

'Laten gaan door emoties'

Het moskeebestuur in een reactie: 'Laten we voorop stellen dat wij tegen iedere vorm van geweld zijn. Het betreft een incident dat uit een privégesprek tussen twee individuen heeft plaatsgevonden op social media. Wij betreuren het dat onze moskee helaas negatief in de media is geplaatst.' De imam zou zich hebben laten gaan door zijn emoties. 
Burgemeester Petra van Wingerden-Boers reageert op de uitspraak: 'Als hij dit echt gezegd heeft, vind ik dat verwerpelijk. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar uitspraken die leiden tot agressie passen niet in onze vrije samenleving'. Daarom moeten politie en justitie onderzoek doen, vindt ze. 
De Seliyime-moskee behoort tot het Nederlandse Diyanet-netwerk, dat onder bestuur van het religieus departement van de Turkse staat valt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!