Nieuws

Bianca stond familie vermoorde Mariska Peters bij tijdens rechtszaak: 'Wat was de vader sterk'

NIJMEGEN - De rechtszaak rondom Mariska Peters uit Nijmegen heeft diepe indruk gemaakt op Bianca Muys. Zij was als zaakscoördinator betrokken bij de zaak. Johan P., de oom van Mariska, werd in mei veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op en verkrachting van Mariska.
'Omdat Mariska's vader (tijdens de rechtszaak, red.) gebruik wilde maken van zijn spreekrecht, liep ik met hem mee vanachter het veiligheidsglas de zittingszaal in. Hij had het zichtbaar moeilijk', haalt zaakscoördinator Muys aan in Opportuun, het magazine van het Openbaar Ministerie (OM).
Een zaakscoördinator is vanuit het OM het eerste aanspreekpunt voor slachtoffers van een ernstig misdrijf. Zij zorgen voor een optimale rechtsgang voor slachtoffers en nabestaanden.
'Om hem moed in te spreken zei ik met de vuist bonzend op mijn hart: 'Je weet waar je het voor doet, voor Mariska, voor je dochter'. Toen is hij opgestaan, achter zijn broer langsgelopen, aarzelde even tot hij zijn emoties weer onder controle had en liep toen door om de rechtbank toe te spreken. Ik was oprecht trots. Dat hij zo sterk was.'

Zoekacties vermiste Mariska

De 21-jarige Mariska verliet in de nacht van 8 op 9 februari vorig jaar haar ouderlijk huis om een vriendin te bezoeken, maar ze kwam daar nooit aan. Er werden zoekacties gehouden, waar ook haar oom aan meehielp. Twee weken later werd haar lichaam gevonden in natuurgebied de Hatertse Vennen bij Nijmegen. Het lichaam was verstopt onder takken en bladeren.
De politie vond DNA van Mariska's oom op haar kleding en lichaam. Op 10 maart werd hij opgepakt, maar de man bleef tijdens de politieverhoren zwijgen. Ook voor de rechtbank beriep hij zich tot ergernis van de familie constant op zijn zwijgrecht. Justitie had 15 jaar en tbs tegen hem geëist. De straf viel onder andere vanwege zijn zwijgen hoger uit.

Tranen van blijdschap

Muys: 'Toen de rechtbank uitgebreid inging op het vonnis tegen de oom van Mariska, dat ze levenslang had overwogen, het gedrag en het zwijgen van de verdachte ernstig had aangerekend en tot een straf kwam van twintig jaar met tbs, was er een enorme ontlading. Ook bij mij sprongen de tranen in mijn ogen. Ik was oprecht blij voor de familie',
De advocaat van de veroordeelde oom maakte een week na de uitspraak bekend dat zijn cliënt niet in hoger beroep zou gaan tegen de straf. 'Ik heb uitvoerig overleg gehad met mijn cliënt. Hij heeft nagedacht en voelt er niets voor om de rechtszaak weer te laten voorkomen', zei advocaat Frank Janzing. 'Johan wilde dit snel bekend maken. Ook als gebaar naar de familie zodat zij niet langer blijven zitten met de vraag of er opnieuw een rechtszaak zal komen.'

Eerdere veroordeling voor zedenmisdrijven

De oom was in het verleden al veroordeeld voor zedenmisdrijven en ernstige mishandeling. Hij zat op de open afdeling van de Nijmeegse Pompekliniek, omdat hij bijna klaar was met zijn tbs-behandeling.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!