Nieuws

Basejumpen: een spannende, maar gevaarlijke sport

De 28-jarige vrouw, die maandagavond verongelukte bij een mislukte parachutesprong van een hoogspanningsmast in Afferden, deed aan basejumpen. Basejumpers gebruiken in tegenstelling tot parachutespringers natuurlijke hoogtes of gebouwen om vanaf te springen. Basejumpen mag niet overal, maar trekt wereldwijd steeds meer belangstellenden. © screenshot Youtube
AFFERDEN - De 28-jarige vrouw, die maandagavond verongelukte bij een mislukte parachutesprong van een hoogspanningsmast in Afferden, deed aan basejumpen. Basejumpers gebruiken in tegenstelling tot parachutespringers natuurlijke hoogtes of gebouwen om vanaf te springen. Basejumpen mag niet overal, maar trekt wereldwijd steeds meer belangstellenden.
Vorig jaar kwam er in een paar maanden tijd een aantal ervaren basejumpers om het leven. Een Amerikaan verongelukte in het Yosimite Park en een andere Amerikaan overleed na een mislukte sprong in Turkije. Een Braziliaan overleefde een basejump in Rio de Janeiro niet.
De meeste basejumpers maken van hun sprongen filmpjes, die vervolgens druk bekeken worden op het videokanaal Youtube. De sport is in veel landen verboden, volgens de politie ook in Nederland. In sommige gevallen worden de fimpjes gebruikt voor promotiedoeleinden, zoals deze voor het hoogste gebouw van de wereld, de Burj Khalifa in Dubai:
De bekendste basejumper ter wereld is misschien wel Felix Baumgartner. Die werd met zijn sprong uit een ballon de eerste parachutespringer die door de geluidsbarrière ging.
Ook de natuur wordt door basejumpers gebruikt, zoals te zien in deze compilatie:
Maar het hoeft niet altijd een honderden meters hoog gebouw of berg te zijn. Een Belgische basejumper gebruikte bijvoorbeeld de Pagode in attractiepark De Efteling, slechts 35 meter hoog:
Maar hoe dan ook, Basejumpen is een risicosport, alleen al omdat de springers in tegenstelling tot reguliere parachutespringers geen reserveparachute bij zich hebben. Die zou gezien het korte tijdsbestek van de sprong toch niet gebruikt kunnen worden.