Nieuws

Code geel in Gelderland: overdag zinderende hitte, later kans op fikse onweersbuien

Een vierdaagseloper neemt een verkwikkende douche.
Het KNMI heeft code geel afgegeven voor onder meer Gelderland. Wie vandaag naar buiten gaat, moet overdag rekening houden met extreme hitte. In de loop van de middag neemt de kans op onweersbuien toe. © ANP
ARNHEM - Het KNMI heeft code geel afgegeven voor onder meer Gelderland. Wie vandaag naar buiten gaat, moet overdag rekening houden met extreme hitte. In de loop van de middag neemt de kans op onweersbuien toe.
In Gelderland kan de temperatuur vanmiddag oplopen tot 34 graden. 'Drink voldoende. Houd uzelf en uw woning koel. Beperk lichamelijke inspanning. Ga goed voorbereid op reis', luidt het advies van het KNMI.  De hittewaarschuwing geldt tot middernacht.

Zie ook:

Tussen 17.00 en 24.00 uur trekken mogelijk fikse onweersbuien over de provincie. Die kunnen gepaard gaan met hagel en zware windstoten. Later op de avond neemt de buienkans af. 

Nationaal Hitteplan van kracht

In Gelderland is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag bepaald.
Het plan voorziet in een aantal adviezen om de gevolgen van de warmte te beperken, zoals veel drinken, dunne  kleding dragen en in de schaduw blijven. 

Vierdaagselopers onwel

Als gevolg van de hitte besloot de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse de start woensdag te vervroegen. Aan het inkorten van routes of het afgelasten van dagen wordt nog niet gedacht.
Dinsdag raakten tientallen wandelaars onwel door de zon en hitte. Zeker zeven van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!