Nieuws

Tientallen Vierdaagselopers door hitte onwel; ambulances rijden af en aan

Door de zon en de hitte zijn een kleine 30 wandelaars bij Slijk-Ewijk onwel geworden tijdens het lopen. Daarnaast zijn er ook tientallen lopers onwel geworden bij Oosterhout, zo melden hulpverleners. Zeker zeven lopers zijn naar het ziekenhuis gebracht. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Door de zon en de hitte zijn een kleine 30 wandelaars bij Slijk-Ewijk onwel geworden tijdens het lopen. Daarnaast zijn er ook tientallen lopers onwel geworden bij Oosterhout, zo melden hulpverleners. Zeker zeven lopers zijn naar het ziekenhuis gebracht.
De organisatie van de Vierdaagse laat weten dat ongeveer 30 wandelaars op de route Slijk-Ewijk onwel werden door de hitte. Het grootste gedeelte kon na een behandeling weer verder, maar een aantal moest mee met de ambulance.
Er is ook een traumahelikopter opgeroepen in Slijk-Ewijk.
Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) laat weten dat er meer wandelaars dan normaal zich melden. 'Er zijn zo'n vijf wandelaars binnengekomen op onze Eerste Hulp of op de de harthulp. Het gaat met name om mensen die zijn flauwgevallen. Dat heeft met de warmte te maken', zegt een woordvoerster.
Het Radboudumc heeft het niet drukker dan anders op de spoedeisende hulp. Daar zijn 'pas' twee lopers binnengekomen met klachten door de warmte, dat meldt een woordvoerder.

Aircobus en wegkoeling

Stichting De 4Daagse heeft op de Oosterhoutsedijk een Aircobus neergezet. Daar kunnen wandelaars nog even rustig op adem komen en afkoelen. Daarnaast wordt het wegdek ook nat gehouden.

'Piek in meldingen, maar alles onder controle'

De veiligheidsregio Gelderland-Zuid zag rond 14.30 een piek in het aantal ambulancemeldingen, maar zegt dat de situatie onder controle is. De ambulancediensten kunnen de drukte aan, wandelaars kunnen ter plekke geholpen worden. Een woordvoerder: 'Van te voren zijn er extra ambulances geregeld, daar is gretig gebruik van gemaakt. Maar het is voldoende.'