Nieuws

Door hitte kans op uitdroging, vermoeidheid, concentratieproblemen - Hitteplan in Gelderland

Het Nationaal Hitteplan is van kracht voor Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Overijssel. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bepaald. Het plan voorziet in een aantal adviezen om de gevolgen van de warmte te beperken. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het Nationaal Hitteplan is van kracht voor Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Overijssel. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bepaald. Het plan voorziet in een aantal adviezen om de gevolgen van de warmte te beperken.
De warmte kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en in ernstige gevallen tot uitdroging. Het RIVM adviseert om voldoende te drinken, ook als iemand geen dorst heeft. Ook moeten mensen lichamelijke inspanning vanmiddag vermijden, dunne kleding dragen en veel in de schaduw blijven.
Om het binnenshuis niet te warm te laten worden, wordt geadviseerd de zonwering te laten zakken en ventilatoren en eventuele airconditioners aan te zetten. De GGD Gelderland-Zuid, waar het in onze provincie het warmst wordt, roept ook op om mensen in de omgeving in de gaten te houden. Zo zijn ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht extra kwetsbaar bij hoge temperaturen.
Inmiddels heeft de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse besloten de start woensdag te vervroegen, maar aan het inkorten van routes of het afgelasten van dagen wordt nog niet gedacht, aldus de organisatie. Het vervroegen van de start heeft met name logistieke gevolgen, bijvoorbeeld voor de Nederlandse Spoorwegen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!