Nieuws

Rijkswaterstaat geeft stuwen in Nederrijn en Lek een ingrijpende facelift

Aan de stuwcomplexen in de Nederrijn en de Lek bij Driel, Amerongen en Hagestein wordt de komende jaren hard gewerkt. Dat meldt Rijkswaterstaat die het 'stuwensemble' een ingrijpende facelift geeft. De nieuwe centrale in Amerongen van waaruit de drie voortaan worden bediend moet eind dit jaar gereed zijn. © Rijkswaterstaat
DRIEL - Aan de stuwcomplexen in de Nederrijn en de Lek bij Driel, Amerongen en Hagestein wordt de komende jaren hard gewerkt. Dat meldt Rijkswaterstaat die het 'stuwensemble' een ingrijpende facelift geeft. De nieuwe centrale in Amerongen van waaruit de drie voortaan worden bediend moet eind dit jaar gereed zijn.
De drie stuwen spelen een belangrijke rol in de waterhuishouding in het stroomgebied van de Rijn. Ze regelen de waterafvoer via de Nederrijn, de Lek en, als de stuwen gesloten worden, via de IJssel. De stuwen zijn in 1960 en 1970 opgeleverd en hard aan modernisering toe. Van bepaalde onderdelen is de technische levensduur verstreken, aldus Rijkswaterstaat. De renovatie is gestart en loopt tot en met 2019. Er is zo'n 100 miljoen euro mee gemoeid.

Een hele klus

De drie stuwen hebben ieder een sluis, een stuw, een vistrap en een eigen bedieningsgebouw. In de toekomst moeten de drie stuwen vanuit een nieuwe centrale in Amerongen worden bediend. Daar komen voortaan alle systemen samen zoals computers, cameraverbindingen, radar, waterstandmeters en de marifoon. Verder worden alle besturingsinstallaties van de sluizen en de stuwen vernieuwd, worden de sluisdeuren en schuiven vervangen, worden de sluizen aangepast aan zwaardere schepen en worden de in het oog springende betonconstructies van de sluizen en stuwen gerepareerd. Tenslotte krijgen de drie complexen een nieuw verfje.

Bedieningscentrale

Eind van dit jaar moet de nieuwe bedieningscentrale in Amerongen zijn opgeleverd, waarna de drie stuwen gefaseerd op de nieuwe centrale worden aangesloten voor bediening op afstand. Eind 2019 worden de drie stuwen op afstand bediend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!