Nieuws

Liveblog (gesloten): Warme eerste Vierdaagsedag met onwelwordingen en uitvallers

NIJMEGEN - De honderdste Vierdaagse is in volle gang. Om 4.00 uur klonk het startsein en gingen de eerste van totaal 47.166 wandelaars van start. Er komen steeds meer wandelaars binnen op de wedren, maar er zijn ook de nodige uitvallers en onwelwordingen. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
15.29 De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid meldt dat er standaard meer ambulances op de Vierdaagse, opvallend veel wandelaars maken gebruik van de hulpdiensten, maar de ambulancebroeders kunnen het aan. Er zijn volgens de veiligheidsregio geen problemen met bereikbaarheid en drukte.
15.26 Op de Oosterhoutsedijk is een aircobus ingezet waar mensen even kunnen afkoelen. Deze selfie van verslaggever Gerwin Peelen vat de situatie goed samen.
15.22 Verslaggever Richard van der Made spreekt met wandelaars. Zij zagen veel onwelwordingen en hadden het flink warm.
15.21 Verslaggever Marc Loeven meldt dat er meer dan 30 mensen onwel zijn geworden in Slijk-Ewijk. Dat zijn er meer dan eerdere jaren.
15.07 De veiligheidsregio Gelderland-Zuid zag rond 14.30 een piek in het aantal ambulancemeldingen, maar zegt dat de situatie onder controle is. ´De ambulancediensten kunnen de drukte aan, wandelaars kunnen ter plekke geholpen worden´, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio.
14:58 Er zijn ongeveer 30 mensen onwel geworden langs de route bij Slijk-Ewijk. We zoeken uit hoe ernstig de situatie is. Meer informatie vindt u hier.
14:50 Naast het wandelen moet er natuurlijk ook uitgerust worden.
14.30 Alles wordt aangegrepen om te koelen en er gaan regelmatig wandelaars met de ambulance mee, zo ziet verslaggever Marc Loeven.
14.25 Het Radboudumc heeft het niet drukker dan anders op de spoedeisende hulp. Tijdens de Vierdaagse zijn vandaag pas twee lopers binnengekomen met klachten door de warmte, dat meldt een woordvoerder.
14.20 Kijk, dat is dan de welverdiende beloning.
14.05 'Morgen doe ik een petje op', zo zegt Gerwin. Verslaggever Marc Loeven kwam hem tegen op de route en als verrassing kwam onze loopster Vera Eisink ook langs.
13.55 'Dit is de zevende ambulance al die langs komt rijden', zo zegt onze loper Gerwin. Het is vooral druk met ambulances rondom Slijk-Ewijk en Oosterhout.
Dat komt door de hitte. Bij het Rode Kruis komt het blaren prikken op dit moment ook op de tweede plaats, tientallen hulpverleners hebben hun focus nu op het verzorgen van de mensen die het zwaar hebben door de warmte.
13.50 Dit is 'm dan, de dijk waar wandelaars het nu moeilijk krijgen.
13.45 De Vierdaagse is er niet alleen om te wandelen natuurlijk.
13.40 Veel ambulances en bezemwagens op de weg. Dat betekent veel uitvallers. De uitvallers lijken vooral vanuit Slijk-Ewijk en de Oosterhoutsedijk te komen.
13.35 Maar ook andersom gebeurt dat koelen goed hoor.
13.30 Wie moet er nu eigenlijk gekoeld worden?
13.20 Tsja..
13.15 Gerwin is weer goed opgeknapt door de soep van Tonnie! Op naar de laatste meters.
13.10 Het is toch altijd weer verder dan je denkt.
13.05 In Duckstad ondertussen hele andere problemen...
13.00 Door de hitte is de start morgen vervroegd! De 30 kilometer, 40 kilometer en 40 kilometer militairen mogen morgen een half uur eerder starten.
12.50 Vandaag nog door Elst naar Nijmegen, morgen door Druten. De gemeente Druten kijkt uit naar uw komst.
12.40 Wandelaars drinken sneller dan ze lopen. Het waterpunt bij Slijk-Ewijk staat continu open. Alleen de waterdruk wordt minder, daardoor komt er ook minder water uit de slang. Wees dus alert!
12.35 De Vierdaagse is niet voor iedereen weggelegd.
12.00 Benieuwd hoe zo'n blauwe dinsdag in de gemeente Overbetuwe nou verloopt? Bekijk dit filmpje!
12.20 In een Pokémonpak de Vierdaagse lopen, je moet het maar willen.
11.45 Het dondert en het bliksemt niet, maar....
11.27 Een banaan en gaan voor onze Gerwin!
11.20 En uiteraard voelt 'blauw' zich welkom op 'blauwe Dinsdag'
11.19 Ondertussen bij Richard van der Made op de Wedren:
11.14 Weer zo'n klapper op Radio Gelderland, aangevraagd door een luisteraar.
11.13 Lieeeeefffff.
11.11 Uitgevallen? Nee, omgevallen.
11.06 EINDELIJK! Daar is de soep van Tonnie.
11.02 Pas ook op de kuiten! Door het warme weer wil het asfalt heet worden en gaan branden. Daardoor zijn de kuiten niet veilig..

Zie ook:

11.00 Ja, als wandelaar moet je ook wel eens poepen. In Molenhoek zijn Marjan Vos en Louis Gerrits er klaar mee. Zij doen er alles aan om de poepende wandelaars te weren uit 'hun' bosjes. Hoe? Lees het hier!
10.55 Komt dat zien, komt dat zien! De radio-uitzending is live te beleven vanaf de wedren. Het is even rustig, maar u bent natuurlijk van harte welkom!
10.50 De dag van Elst is sinds dit jaar omgetoverd tot 'blauwe dinsdag'. In de gemeente Overbetuwe is het een blauw feestje geworden.
10.46 We hebben ons eerste liveblog gesloten. Wij gaan in dit blog uiteraard verder. Hieronder kunt u ons oude liveblog bekijken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!