Nieuws

'Patiënt kan kwaliteit zorg prima beoordelen'

Patiënten zijn uitstekende beoordelaars van de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc. Ziekenhuizen die bij patiënten slecht scoren als het gaat om bijvoorbeeld veiligheidsrisico's zijn dezelfde ziekenhuizen die als ondermaats uit de bus komen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en onder verscherpt toezicht staan. © Archief
NIJMEGEN - Patiënten zijn uitstekende beoordelaars van de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc. Ziekenhuizen die bij patiënten slecht scoren als het gaat om bijvoorbeeld veiligheidsrisico's zijn dezelfde ziekenhuizen die als ondermaats uit de bus komen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en onder verscherpt toezicht staan.
Dat blijkt uit een vergelijking van de beoordelingen door patiënten van de ziekenhuizen op de website Zorgkaart Nederland. Patiënten beoordelen ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht staan slechter dan andere ziekenhuizen. Volgens onderzoeker Tijn Kool van het Radboudumc kan dat erop wijzen dat patiënten veiligheidsrisico's goed herkennen.

Extra ogen en oren voor de Inspectie

Volgens onderzoeker Kool kunnen de instellingen, de verzekeraars en de toezichthouders profiteren van de waarnemingen van patiënten. Voor het onderzoek zijn meer dan 40.000 beoordelingen van 35 ziekenhuizen tegen het licht gehouden. Daarbij werd rekening gehouden met het type ziekenhuis (academisch of algemeen) en of beoordelingen in de loop van de tijd veranderden.

Rapportcijfers

De ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht staan, kregen van zo'n 15 procent van de patiënten een rapportcijfer onder de 6,5. De slechte beoordeling kregen ze zowel voor, tijdens als na het verscherpte toezicht. Andere ziekenhuizen kregen slechts van 8 procent van de patiënten een slecht cijfer. De IGZ neemt sinds 2015 de beoordelingen van patiënten op Zorgkaart Nederland onder de loep. Het nu gepresenteerde onderzoek bevestigt de waarde daarvan, zegt het Radboudumc.

Verscherpt toezicht

De IGZ stelt verscherpt toezicht in als patiëntveiligheid en kwaliteit van de zorg in het geding zijn. Het gebeurt ook als er te weinig vertrouwen is in de capaciteit van de raad van bestuur om verbeteringen in te voeren. De inspectie voert in zo'n situatie vaker onaangekondigde inspecties uit. Het toezicht stopt als de zorg weer op orde is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!