Nieuws

Bewoner schrijft geschiedenis bijzondere boerderij Winterswijk op

WINTERSWIJK KOTTEN - Een boek schrijven over je eigen huis, Jan Meijer uit Winterswijk deed het. Oossink 800 jaar Scholtengoed heet het. Het gaat dan ook niet om zomaar een huis, maar om een boerderij in de buurtschap Kotten bij Winterswijk, 800 jaar oud.
Waar komt de naam vandaan? Een scholte (ook wel: schout) is een Middelnederlandse term voor een rentmeester/lokale vertegenwoordiger. Oossink was eigendom van het Duitse klooster Groot Burlo, dat een aantal Kottense erven bezat. 

Rijksmonument uit 1220

Jan Meijer woont al 33 jaar in het Rijksmonument. In die tijd ontdekte hij de geschiedenis van het pand. De oude scholteboerderij Oossink werd rond 1220 gesticht. In de woning zijn nog oude stenen zichtbaar uit die periode.
'Het stucwerk liet los en toen ontdekten we deze oude stenen. In plaats van nieuw stucwerk hebben we een glasplaat aangebracht, ' zegt Jan Meijer in zijn werkkamer, één van de oudste gedeelten van het huis.

Geen pottenkijkers

Hij probeert zoveel mogelijk oude elementen te behouden. Zoals de haard, een middeleeuwse deur en de eeuwenoude steentjesvloer. Omdat de hoeve zo onderhand een museum lijkt, trekt het veel bekijks: 'Veel mensen stoppen bij het hek om een foto te maken, ' zegt Anne Meijer, de vrouw van Jan.
Dat vindt ze prima, maar mensen in de tuin gaat te ver. 'Dan jaag ik ze weg hoor,' zegt ze lachend. De privacy wordt ook bewaakt met een gezonde handelsgeest: 'Wie nieuwsgierig is naar de Oossink boerderij het boek maar lezen.'