Nieuws

Tennis-toppers van de toekomst strijken neer in Velp

VELP - Tennisvereniging Beekhuizen in Velp is deze week het toneel van de tennis-top van de wereld. De jeugd tot 14 jaar om precies te zijn. Ze doen mee aan de 26-ste editie van de Windmill-cup, het grootste jeugd-tennistoernooi van Nederland, onderdeel van de Tennis Europe Junior Tour.
Veel huidige top-10 spelers (Federer, Wozniacki, Murray, Tsonga, Sharapova) speelden ook in de Junior Tour in hun jeugdjaren. Het toernooi duurt tot zaterdag 16 juli, dan worden de finales gespeeld. Ook is er op Beekhuizen een congres voor tenniscoaches uit de hele wereld.

Ontspannen sfeer

Vrijdagmorgen is de sfeer ontspannen, Verschillende jonge tennisers lopen rustig rond en slaan alvast een balletje. Een paar Chinese tennisters maken de armen los met behulp van een dik elastiek, dat om een paal is geslagen. De eerste halve finale wordt om tien uur gespeeld, de Dames enkel. De strijd gaat tussen de Oekrainse Lyubov Kostenko en de Italiaanse Melania Delai. De Oekrainse is stoicijns en geconcentreerd. Haar Italiaanse opponent is zichtbaar zenuwwachtig. Tijdens de warming up spreekt ze zichzelf vermanend toe.

Halve finale

Vanuit het hok waar de wedstrijdleiding zit wordt klokslag 10 uur het startsein gegeven voor deze halve finale. Dat doet Christine Everaars. Haar stem schalt over het terrein en gebied de spelers zich te melden. Ze loopt al een aantal jaren mee en heeft inmiddels snel door wanneer een jeugdspeler het gaat maken of niet; 'Je ziet het natuurlijk aan het tennis. Maar dan is er dat ongrijpbare waardoor je een topper herkent, Dat heeft te maken met houding, hoe zeker is iemand, de blik in de ogen, spelplezier. Die mix, als die er is dan weet je dat je met een speler hebt te maken die het ver kan schoppen.' 

Waar zijn de sleutels van het materiaalhok?

Het toernooi wordt gedragen door meer dan 20 vrijwilligers. Die zitten weer in een ander hok, het service-hok. Hier komen de jeugdspelers binnen met concrete vragen. Over vervoer naar gastouders, waar ontbeten kan worden, waar de rackets opgespannen kunnen worden. Alwin van Engelenburg, een van die 200 vrijwilligers. onberispelijk gekapt en zeer voorkomend, zegt: 'Iedereen moet zich welkom voelen. Daarom probeer ik iedereen zoveel mogelijk persoonlijk op te vangen.' Zijn telefoon gaat onophoudelijk. Of een party-tent moet worden gekocht of gehuurd, hoe laat bepaalde gasten aankomen, en waar de sleutels van het materiaalhok zijn. 'Dat is wat ik doe de hele dag. Nu moet ik even 30 schoolkinderen opvangen,' zegt hij terwijl hij naar de hoofdingang loopt.  De Windmill Cup ontvangt tijdens het toernooi 250 schoolkinderen uit de buurt om ze kennis te laten maken met de sport.

De verliezer sleept de baan

Op baan 1 is de strijd tussen de Oekraïnse en de Italiaanse tennisters gestreden, De Oekraïnse heeft weinig moeite de overwinning binnen te slepen, het wordt 6-4 en 6-1. De Italiaanse, het blonde haar in een strakke blonde vlecht gebonden, spreekt zichzelf niet meer toe maar lijkt zichzelf van alles toe te wensen. De twee schudden handen aan het net en bedanken de scheidsrechter. Terwijl de winnaar haar rackets inpakt, loopt de verliezer opnieuw over de baan. Nu met een sleepnet. De verliezer moet de baan netjes achter laten. Ook al ben je een toekomstige Grand-slam speler.