Nieuws

Nijmeegse Vierdaagse is officieel geopend

NIJMEGEN - Met een straatparade is de Nijmeegse Vierdaagse vanmiddag geopend.
In de parade liepen ruim 2000 wandelaars mee en werden de vlaggen van alle deelnemende nationaliteiten in de 100ste Vierdaagse gedragen. Maar ook de vlaggen van de twaalf Nederlandse provincies en natuurlijk de officiële vlaggen van KWBN, Vierdaagse en de gemeente Nijmegen waren te zien.
Ze gingen vanmiddag allemaal mee in een feestelijke en muzikale straatparade. De parade begon in Lent om 16 uur, en ging vervolgens over de Waalbrug, door de binnenstad van Nijmegen naar start- en finishlocatie Wedren.

Oude parade in een nieuw jasje

Met de straatparade door de binnenstad ging een lang gekoesterde wens van Stichting DE 4DAAGSE in vervulling. In 2012 werd de Vlaggenparade, de officiële openingsceremonie van de Vierdaagse in het Goffertstadion, uit het Vierdaagseprogramma geschrapt. Er was te weinig belangstelling.
Al vanaf het jaar daarop is geprobeerd als alternatief voor de Vlaggenparade een straatparade te organiseren, waarin de internationale deelnemers van de Vierdaagse zich konden presenteren. Een struikelblok was steeds het overvolle centrum door de Vierdaagsefeesten en te verwachten verkeershinder op de singels.

Militairen in de parade

Naast de internationale wandelaars en de wandelaars uit de provincies, liepen ook militaire detachementen in de parade mee. Daaronder ook het internationale Makoni-detachement (Mars Kopenhagen-Nijmegen), met zo’n 70 Deense, Zweedse, Noorse en Nederlandse militairen. Ook een detachement van de Nationale Politie kwam vanuit Den Haag wandelend naar Nijmegen.