Nieuws

Zeldzaam uitheems gras duikt even op bij Nijkerk

Medewerkers van Floron, een organisatie die zich bezighoudt met onderzoek naar de verspreiding van wilde planten in Nederland, hebben onlangs langs een sloot in de buurt van Nijkerk een uitheems gras gevonden. Het gras met de naam Berckmania syzigachne komt van nature niet in Nederland voor en is hier de laatste 100 jaar een enkele maal aangetroffen. © Floron Peter Wetzels / Nature Today
NIJKERK - Medewerkers van Floron, een organisatie die zich bezighoudt met onderzoek naar de verspreiding van wilde planten in Nederland, hebben onlangs langs een sloot in de buurt van Nijkerk een uitheems gras gevonden. Het gras met de naam Berckmania syzigachne komt van nature niet in Nederland voor en is hier de laatste 100 jaar een enkele maal aangetroffen.
Volgens Floron zijn zaden van het gras mogelijk 'meegelift' met andere zaden die zijn geïmporteerd uit gebieden waar het gras algemener voorkomt. Noord-Amerika en Oost-Azië bijvoorbeeld.
Die manier van verspreiding komt niet zo vaak voor. In de afgelopen 100 jaar is het gras een paar keer opgedoken in onder meer Wormerveer, bij een molen in Nijmegen, in Enschede en in Rotterdam. Via gemorst vogelzaad is het gras recent opgedoken in een plantsoen is Roosendaal, vermoedt Floron.

Gelderse Vallei

Ook werd het gras teruggevonden op opgespoten terreinen en een nieuw waterbergingsgebied in Enschede. Het gras gedijt goed in natte omstandigheden, aldus Floron. De jongste vindplaats, langs een sloot in de Gelderse Vallei, is dus zo vreemd niet, zegt Floron, maar hoe het gras daar terecht is gekomen is voor Floron een raadsel.
Omdat het gras zich niet op eigen kracht in Nederland kan handhaven, denken de onderzoekers dat de aanwezigheid is te verklaren uit het steeds opnieuw aanvoeren van zaden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!