Nieuws

Beveiliging rond Nijmeegse Vierdaagse wordt opnieuw bekeken

NIJMEGEN - De beveiliging rond de Nijmeegse Vierdaagse wordt opnieuw bekeken. Dat zei korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie vrijdagmorgen op NPO Radio 1.
Akerboom in het programma De Ochtend: 'De beveiliging van de Vierdaagse wordt opnieuw bekeken, maar we willen dat zoveel mogelijk evenementen gewoon doorgaan. We laten ons niet koeioneren door terroristen. Dat is precies wat ze willen.'
Volgens Akerboom is de beveiliging zo onzichtbaar mogelijk. 'Anders leef je in een soort bunker, een politiestaat en dat is niet wat we willen.' Zichtbare beveiliging is ook nodig, erkent hij. 'Mensen vinden het soms prettig gewapende politiemensen in de omgeving te zien. Ze wennen aan dat beeld.'
Erik Akerboom over de beveiliging rond de Vierdaagse:

Bruls: geen enkele concrete aanwijzing'

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls zegt in een verklaring dat er geen enkele concrete aanwijzing is dat er rond de Vierdaagse iets gebeurt. 'Al jaren is het dreigingsniveau in Nederland substantieel. De maatregelen waren en blijven hierop gericht.'
Bruls zei vorige week tegen Omroep Gelderland dat een groot evenement als de Nijmeegse Vierdaagse nooit voor 100 procent is te beveiligen:
Bruls heeft 'met afschuw kennis genomen van de verschrikkelijke gebeurtenissen'. Marsleider Johan Willemstein sluit zich daarbij aan. 'Wij doen er van onze kant alles aan om daar waar we kunnen de veiligheid tijdens de Vierdaagse zo goed mogelijk te waarborgen. Dit gebeurt in samenwerking met de politie', zegt hij in een verklaring.
'Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat er voor de Vierdaagse een andere veiligheidssituatie geldt dan vorig jaar. Maatregelen rondom veiligheid zijn ieder jaar onderdeel van onze draaiboeken', aldus Willemstein.

50.000 wandelaars, 1,5 miljoen feestvierders

Er lopen vanaf dinsdag circa 50.000 mensen mee. De Vierdaagsefeesten, die zaterdag al beginnen, trokken vorig jaar ongeveer 1,5 miljoen mensen.