Nieuws

Bekijk hier het 4Daagse Journaal van 18 juli 2016

Druten maakt zich op voor de Vierdaagse, wie is de grootste Vierdaagsekenner en een special treatment voor de 55 kilometer lopers! Dat en nog veel meer meteen na het nieuws.
NIJMEGEN - Druten maakt zich op voor de Vierdaagse, wie is de grootste Vierdaagsekenner en een special treatment voor de 55 kilometer lopers! Dat en nog veel meer meteen na het nieuws.

ANDERS DAN ANDERS

We lopen dit jaar de 100ste Vierdaagse en dat wordt een bijzondere editie, alles is anders dan anders. Nijmegen stroomt weer als vanouds vol met wandelaars die zich inschrijven voor de 30, de 40 en de 50 kilometer. Maar dit jaar lopen er ook 5000 wandelaars de 55 kilometer. En die lopers verdienen natuurlijk een VIP-behandeling van Harm.

TERUG NAAR…

Omdat het een jubileumjaar is, gaat Harm ook elke dag even terug in de tijd, naar een bijzondere episode in de Vierdaagsegeschiedenis. Hij trapt op maandag af met een historische quiz. Hoeveel weten de wandelaars over de geschiedenis van de Vierdaagse?

DRUTEN IS ER KLAAR VOOR

In 1966 liepen de wandelaars voor het laatst door Druten. Nu 50 jaar later, komen ze -ter ere van de 100ste Vierdaagse- nog één keer door deze prachtige plaats. En dat zullen ze weten ook! Druten pakt uit en maakt er voor de 55 kilometer-lopers een geweldig feest van. Peggy Verbakel van de gemeente Druten is al maanden bezig met het plannen van de festiviteiten. Want de doorkomst door Druten moet onvergetelijk worden!

VIERDAAGSEGLADIOOL

Speciaal voor de 100ste editie is er een nieuwe jubileum-gladiool gekweekt: de 'Walk of the World.' Een korte hanteerbare bloem met een diep oranjerode kleur. Hermien Challa heeft de bloem veredeld en Theo Theunissen kweekt ze. Ze zijn apetrots op 'hun kindje.'

HET GOEDE DOELEN TEAM

Radio Gelderland verslaggever Vera Eisink gaat dit jaar weer de Vierdaagse lopen, nadat het evenement de afgelopen twee jaar volledig aan haar voorbij is gegaan. Haar dochtertje lag met een ernstige ziekte in het Nijmeegse Radboud ziekenhuis. Vera verbleef weliswaar in de stad, maar haar wereld draaide op dat moment om chemokuren en bloedwaarden, in plaats van om kilometers en blaren. Vera heeft in die tijd gemerkt hoe fijn het is als mensen zich voor een ander inzetten. Dit jaar loopt ze weer mee omdat het beter gaat met haar dochter, en ze loopt met haar eigen Goede Doelenteam. Wandelaars die zoveel mogelijk geld hopen binnen te halen voor verschillende goede doelen. Vera probeert ze daarbij te helpen.

PRIKKELDRAAD TEGEN POEPENDE WANDELAARS

Jarenlang leek de tuin van de familie Vos in Molenhoek wel op een openbaar toilet. De Vierdaagseroute loopt pal langs hun huis en elk jaar deden vierdaagsewandelaars hun behoefte in de tuin en in de struiken. Zelfs het kippenhok was niet veilig. Ze stonden met acht mensen langs de route om de lopers tegen te houden, spanden een lint om de tuin af te schermen en spoten poepende mensen zelfs nat met de tuinslang, maar het hielp allemaal niks. De wandelaars trokken zich er niets van aan en poepten vrolijk door. In 2002 was het genoeg en besloot de familie Vos hun tuin af te schermen met prikkeldraad. Drie lagen prikkeldraad sieren tijdens de vierdaagse de tuin. 'Koeien kun je tegenhouden met 2 draden maar mensen...'

OP DE CAMPING

Hij is dit jaar voor het eerst open, de Nijmeegse Vierdaagsecamping. Een unieke plek, op een weilandje naast een oud klooster, op nog geen drie kilometer van de Wedren. Gasten kunnen er een bijzonder verblijf verwachten, want het krijgt een festival-achtig sfeertje, met hangmatten, hottub en lekkere muziek. De vraag is of wandelaars daar na 50 kilometer wel op zitten te wachten, maar organisator Frank van Gils heeft goede hoop dat zijn idee aanslaat.

GROTER DAN GROOTS

De organisatie pakt het dit jaar groter dan groots aan. Want iedereen moet weten dat DIT de 100ste is. En dus versiert Robin Monsauret, ter verhoging van de feestvreugde, de hele route met enorme rozetten, elke dag weer.