Nieuws

Wier maaien op de Veluwerandmeren

ARNHEM - In de Veluwerandmeren zijn schepen druk bezig om wier te maaien. De waterplanten belemmeren de waterrecreatie. Er wordt dit jaar 350 hectare gemaaid.
HK 3 Aaltje voer deze keer niet uit om te vissen. De Harderwijkse kotter is een van de drie schepen die in de maand juli wordt ingezet om waterplanten te maaien. Vooral voor surfers en kleine bootjes zijn de planten die met hun meterslange slierten tot aan het wateroppervlak reiken, een grote bron van ergernis. Voor zwemmers zijn ze zelfs ronduit gevaarlijk, omdat je er verstrikt in kunt raken.

Heggenschaar

Met een enorme heggenschaar wordt het wier een paar meter onder het wateroppervlak afgesneden. De oogst wordt opgevangen in een vissersnet dat tientallen keren op een dag op het dek wordt geleegd. Al na een uurtje maaien, ligt er een grote hoop wier. 'Het is net touw', zegt visser Henk Timmer uit Harderwijk. Voor hem en zijn bemanning is de klus een mooie bijverdienste, maar liever vult hij zijn netten met vis.

Papier

Het maaien wordt gecoördineerd door gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren. Volgens directeur Rita Braam leiden de waterplanten weliswaar tot overlast, maar is de aanwezigheid ervan een heel goed teken. 'Zo'n 40 jaar geleden was het water in het Veluwemeer een stinkende, groene soep vol met algen. De aanwezigheid van de waterplanten is een aanwijzing dat het water schoon is.' Het verzamelde wier verdwijnt niet in de compostbak, maar wordt gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld papier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!