Berg en Dal

Historisch gemeentehuis van Beek: van puist naar parel

BEEK-UBBERGEN - Krijgt vastgoedondernemer Ton Hendriks 'carte blanche' bij de herbestemming van het historische gemeentehuis in Beek of komt de politiek alsnog met strengere eisen voor de invulling van het raadhuis en de bijbehorende omgeving? Daarover gaat het vanavond in de gemeenteraad van Berg en Dal.

Historisch gebouw is nu overbodig

Prachtig vinden ze het statige gebouw dat stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Dat zeggen omwonenden van het gemeentehuis dat niet meer nodig is, nu Beek sinds januari 2015 onderdeel uitmaakt van de fusiegemeente Berg en Dal. Maar de bijgebouwen, in de jaren zeventig neergezet om al het gemeentepersoneel te kunnen huisvesten, vinden ze ronduit lelijk.
Marieke Taanman die een burgerinitiatief begon: 'Aan de achterkant van het gemeentehuis zit zo'n uitbouw, eigenlijk een grote puist zal ik maar zeggen.' En die puist willen ze weg hebben.

Bruidsschat te makkelijk weggegeven

Maar het is de vraag of vastgoedondernemer Ton Hendriks daar ook zo over denkt. Hij kocht het raadhuis eind 2014 voor zes ton met de toezegging dat de politiek het bestemmingsplan daarbij zou verruimen. Zo zou er naast de bestemming wonen ook horeca in gevestigd mogen worden. Volgens de omwonenden heeft de gemeente daarmee de bruidsschat veel te makkelijk weggegeven. Ze begonnen een burgerinitiatief en haalden ruim honderd handtekeningen op. Genoeg om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen.

Van puist naar parel

De initiatiefnemers van het plan 'Van puist naar parel' willen juist dat de politiek strenge eisen stelt aan de herontwikkeling van het historische gemeentehuis. De bijgebouwen moeten wat hen betreft plaats maken voor een aantal villa's die recht doen aan de omgeving in Beek. Marieke Taanman: 'Dit is een van de mooiste plekjes van Beek. Het is belangrijk om dit gebied als geheel te ontwikkelen.'

Angst voor schadeclaim

De vraag is of de politiek het kan maken om op eerdere toezeggingen richting vastgoedondernemer Ton Hendriks terug te komen. Een aantal partijen vindt dat je dat niet kan maken en er bestaat zelfs angst voor een schadeclaim van de vastgoedondernemer tegen de gemeente. Hendriks zelf laat weten: 'Afspraak is afspraak. Ik zit nu in de wachtkamer totdat de politiek eruit is, tot die tijd kan ik er weinig over zeggen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!