Nieuws

ProRail: succes met maatregelen tegen koperdiefstal langs spoor

Dieren: schade wordt hersteld na een koperdiefstal
De maatregelen die spoorwegbeheerder ProRail neemt tegen de koperdiefstallen langs het spoor werpen hun vruchten af. De eerste helft van dit jaar zit het aantal gevallen rond de 90, bij de start van het project in 2011 waren dat er nog 516. We zijn er nog niet maar we zitten op de goede weg, aldus een woordvoerder. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De maatregelen die spoorwegbeheerder ProRail neemt tegen de koperdiefstallen langs het spoor werpen hun vruchten af. De eerste helft van dit jaar zit het aantal gevallen rond de 90, bij de start van het project in 2011 waren dat er nog 516. We zijn er nog niet maar we zitten op de goede weg, aldus een woordvoerder.
Juichen doen ze bij de spoorbeheerder nog niet, want iedere trein die niet rijdt vanwege de diefstal van koper is er een te veel, om nog maar te zwijgen over de kosten die moeten worden gemaakt om de boel weer te herstellen. Vorig jaar liepen door koperdiefstal ruim 1500 treinen vertraging op en moest er ruim  800.000 euro worden uitgetrokken om de aangerichte schade te herstellen, Toch is ProRail tevreden over het effect van de genomen maatregelen en de samenwerking met onder meer politie en omwonenden van het spoor.

Spoor beter beveiligd

Koperen leidingen worden langs het spoor veel gebruikt omdat het materiaal de beste stroomgeleider is. Voor koperdieven, uit op een snelle cent bij de oud-ijzerboer, is het een makkelijk te bereiken en weg te halen buit. Maar het wordt ze in rap tempo moeilijker gemaakt, bijvoorbeeld door het plaatsen van hekken, nachtelijke controles van beveiligers met honden en de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) en de politie. Op steeds meer plekken verschijnen camera's met infrarood en bewegingsmelders om koperdieven op heterdaad te betrappen. Bovendien vraagt ProRail omwonenden van het spoor om een oogje in het zeil te houden en verdachte situaties te melden.

Geen koper maar aluminium

Het spoor bij Dieren is zo'n plek waar koperdieven in het verleden zorgden voor veel ellende. Begin vorig jaar een reden voor ProRail om daar het nut te bekijken van het plaatsen van hekken. En te kijken naar het vervangen van het winstgevende koper door aluminium dat in de handel veel minder opbrengt.
En wat die handel betreft: daar moet een pakket maatregelen onder de naam 'Actie Koperslag' voorkomen dat iemand vanuit zijn kofferbak een partij koper kwijt kan, waarvan de herkomst niet duidelijk is. Zo moet iemand die koper aanbiedt zich voortaan identificeren en worden metaalhandelaren door hun branche gewaarschuwd als er bijvoorbeeld koperen beelden of urnen van begraafplaatsen zijn gestolen. Bovendien wordt het gebruikte koper behandeld met synthetisch DNA om de herkomst achteraf te kunnen vaststellen.
En de dieven, tenslotte, krijgen te maken met een strengere officier van justitie. Die houdt bij de vervolging meer rekening met de gevolgen van de diefstal; voor de veiligheid op het spoor en voor de reizigers.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!