Nieuws

Radboudumc had sperma transgendervrouw niet mogen weigeren

Het Radboudumc had het sperma van een transgendervrouw moeten invriezen. Het Nijmeegse ziekenhuis weigerde dat, maar dat was volgens het College voor de Rechten van de Mens onterecht. Dit meldt De Gelderlander donderdag. © ANP
NIJMEGEN - Het Radboudumc had het sperma van een transgendervrouw moeten invriezen. Het Nijmeegse ziekenhuis weigerde dat, maar dat was volgens het College voor de Rechten van de Mens onterecht. Dit meldt De Gelderlander donderdag.
De klacht was ingediend door een man die bezig was vrouw te worden en door de hormonen onvruchtbaar zou worden. Volgens het ziekenhuis was het niet mogelijk om het sperma in te vriezen.
"Onduidelijk is of er een schade wordt toegebracht aan het kind wanneer het moet antwoorden op de vraag 'wie is je vader' en dat moeder eigenlijk ook vader is", vond het ziekenhuis.
Het is de vraag of het sperma van deze persoon alsnog kan worden ingevroren. Daar zijn geen uitspraken over gedaan. Het is eveneens onduidelijk of hiervoor nog belangstelling is.