Nieuws

Kunstwerk hoge trap in Kröller-Müller Museum na tien jaar weer open voor publiek

OTTERLO - Het was een van de populairste kunstwerken van het Kröller-Müller Museum, de trap die kunstenaar Krijn Giezen maakte. Na 300 tredes sta je 52 meter hoog en heb je een prachtig uitzicht. Maar na een dramatisch ongeluk is de trap een dikke tien jaar op slot. Tot nu.
Er is wel het nodige veranderd aan het kunstwerk van Giezen. De trap heeft met leuningen aan beide kanten een metamorfose ondergaan. Ook zijn overdwars hekjes geplaatst. Mocht je nu nog vallen, is het onmogelijk helemaal naar beneden te rollen.

Een val van 30 meter

Dat dramatische scenario werd in 2006 waarheid. De trap was nog geen jaar open toen een aantal scholieren uit Heerde het museum bezocht. Een tiener liep het kunstwerk (nota bene met de naam 'Kijk Uit Attention') op en struikelde. Hij viel 30 meter naar beneden. Hij kwam ook nog tegen een boom terecht. Hij raakte gewond aan zijn hoofd en nek, liep inwendig letsel op en werd naar het ziekenhuis gebracht. De kunsttrap is hierna bijna tien jaar dicht.
De trap in 2005 zonder leuningen en hekjes. Foto: Wiki Commons

Onderhandelen over heropening

De trap is na lang overleg met kunstenaar Krijn Giezen (1939-2011) en later zijn erven voorzien van leuningen en extra hekjes. Toch blijft het kunstwerk ook hierna nog jaren dicht. Dat heeft te maken met de verzekering. Die geeft vooralsnog geen toestemming om publiek het stuk 'landart' te betreden. Die overeenstemming is er nu dus wel.
Maar onder zeer strikte voorwaarden. Bij regen is betreden verboden. En er staat een beveiliger onderaan de trap. Het is een proef van twee maanden, laat museumdirecteur Pelsers weten. En op de vraag hoe het nu is met de jongen die tien jaar geleden naar beneden viel, zegt ze: 'Daarover hebben beide partijen afgesproken geen uitspraken te doen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!